Go Back
+ servings
En bit moussetårta med hallonkompott, dekorerad med grädde och hallon.
Print
Inga röster än

Chokladmoussetårta med hallonkompott

Total tid1 timme
Måltid: Fika, Tårtfyllning, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bärtårta, festlig tårta, hallontårta, lyxig tårta
Yield: 8

Equipment

  • 1 form 20 cm i diameter

Materials

Botten:

  • 125 gr smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl brun farinsocker strö
  • 1, 75 dl mjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 2 ägg

Hallonkompott:

  • 1,5 st gelatinblad
  • 150 gr hallon frysta
  • 0,5 dl socker

Salt karamellmousse:

  • 180 gr mjölkchoklad
  • 2 gelatinblad
  • 1,25 dl socker
  • 0,75 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 65 gr smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 dl grädde

Vit chokladmousse:

  • 1,5 gelantinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g vit choklad
  • 0,5 msk smör
  • 2 äggulor

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj en form (20 cm i diameter) och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
  • Smält smöret och blanda i alla torra ingredienser.
  • Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda ca 18-22 minuter beroende på ugn, den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten.
  • Låt kallna helt, gärna i kylskåp över natten.

Hallonkompott:

  • Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter.
  • Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat.
  • Rör slutligen i gelatinet.
  • Häll sedan upp kompotten i en form som är 16 cm i diameter klädd med plastfolie i botten.
  • Låt sedan stelna.

Salt karamellmousse:

  • Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  • Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills det har blivit en gyllenbrun karamell.
  • Häll i 1 dl grädde, låt koka in och rör om. Upprepa med ännu 1 dl grädde.
  • Tillsätt smör och salt och låt det koka upp igen.
  • Ta bort från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör om noga.
  • Häll blandningen över den hackade chokladen och rör om till en jämn smet, låt svalna.
  • Vispa resterande grädde lätt och vänd sedan ner en liten klick i karamellblandningen, vänd sedan ner resten av grädden till en len och jämn mousse.
  • Häll moussen över browniebotten, klä gärna insidan av formen med tårtplast. Häll så tjockt lager du önskar, jag sparade lite mousse i silikonformar.
  • Låt stelna några timmar.

Vit chokladmousse:

  • Ta fram grädden 30 minuter innan du börjar.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Koka upp 1 dl grädde.
  • Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten.
  • Krama ur gelatinet och tillsätt det i den uppkokta grädden, rör om ordentligt.
  • Rör sedan ner grädden med gelatinet i chokladen och blanda till en jämn smet.
  • Tillsätt äggulorna, rör om så att det blandas ordentligt.
  • Vispa resterande grädden löst och blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om. Rör sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.
  • Ta fram ”hallonpucken” ur frysen och placera den mitt på karamellmoussen.
  • Häll sedan över den vita chokladmoussen.
  • Banka formen lite i bänken så att eventuella luftbubblor försvinner, ställ sedan hela tårtan i frysen tills dagen före servering.