Chokladmoussetårta med salt kolapannacotta
Skapat:
3 december, 2024
Senast ändrat:
3 december, 2024

0
Browniebotten med rostade hasselnötter, salt kolapannacotta och en len chokladmousse består denna goda moussetårta av. Choklad och salt kola är ju en ljuvlig kombination!
De rostade hasselnötterna tillför lite crunch i botten men de går att lämna bort om man tex är allergisk.Tårtan går bra att förvara i frysen tills det är dags för servering!
Fler goda tårtor:



📷 Erika Westerlund Strömmer
Total tid: 1 timme
Ingredienser
Botten:
- 125 gr smör
- 1,5 dl socker
- 1 dl brun farinsocker strö
- 75 dl mjöl
- 2 äg g
- 0,5 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
Salt kolapannacotta:
- 300 gr grädde
- 250 gr karamelliserad mjölk
- 2,5 gelatinblad
- 1,5 tsk flingsalt
Chokladmousse:
- 150 gr mjölkchoklad god sort
- 1 tsk smör
- 2 äggulor rumsvarma
- 3 dl grädde
- 1,5 gelatinblad
Instruktioner
Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en form, 20 cm, spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
- Smält smöret.
- Blanda i alla torra ingredienser.
- Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet.
- Hacka önskad mängd rostade hasselnötter och tillsätt dem.
- Häll smeten i formen och grädda ca 20-25 minuter beroende på ugn.
Salt kolapannacotta:
Chokladmousse:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
- Vispa 2 dl av grädden.
- Koka upp 1 dl ovispad grädde.
- Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden.
- Rör grädde och choklad till en jämn smet.
- Tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl, tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
- Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
- Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
- Placera den frusna pannacottan på botten.
- Häll över chokladmoussen så den täcker pannacottan.
- Låt stelna i kylskåp och förvara den sedan i frysen.
- Tag fram kvällen innan servering och låt tina i kylskåp.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!