Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Chokladtårta med hallon och kokos

Inga röster än
Skapat: 3 september, 2024
Senast ändrat: 5 september, 2024
Chokladtårta med hallon och kokos

Saftig chokladtårta med hallon och kokos, sagolikt gott helt enkelt!

Baka gärna tårtbotten någon dag i förväg så den hinner sätta sig. Hallonkompotten till hallonfyllningen kan göras flera dagar i förväg. När man har det klart så är det bara att fylla tårtan och låta den stå 1-2 dagar innan man täcker tårtan med frosting och serverar.

📷 Erika Westerlund Strömmer

Servings: 10
Calories: 949kcal

Utrustning

  • 1 form, 18-20 cm i diameter

Ingredienser

Botten:

Hallonfyllning:

Kokosfyllning:

Frosting:

Chokladdripp:

Instruktioner

Botten:

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ihop olja, mjölk och ägg lite lätt i en annan bunke.
  • Sikta ner de torra ingredienserna i bunken och vispa sakta ihop.
  • Tillsätt det heta kaffet/vattnet under vispning, öka farten på vispen i ca 1 minut.
  • Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper i botten och på sidorna.
  • Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter eller tills en sticka kommer ut torr.
  • Lossa springformen och vänd kakan upp och ner på galler och låt kallna under bakduk.

Hallonfyllning:

  • Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter.
  • Koka upp hallon och socker och låt koka några minuter.
  • Krama ur gelatinet och rör ner.
  • Låt kallna helt.
  • Vispa ihop alla ingredienser utom hallonkompotten fluffigt. Vänd ner kompotten.

Kokosfyllning:

  • Vispa det rumsvarma smöret ca 5 minuter.
  • Vispa ner florsocker och vaniljsocker krämigt.
  • Vispa ner färskosten.
  • Vänd till sist ner kokosflingorna.

Montering:

  • Skär av toppen på chokladbotten så den blir rak.
  • Dela kakan i 3 delar (får du ut 4 tårtdelar så lämna bort en del eller öka hallonfyllningen och gör ett extra lager med fyllning).
  • Bred ut kokosfyllningen på den understa bottendelen. Lägg på ett tårtdel och bred ut hallonfyllningen och avsluta med en tårtdel till.
  • Plasta in tårtan och låt stå i kyl 1-2 dygn.

Frosting:

  • Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
  • Vispa smöret ca 5 minuter, tillsätt florsocker och kakao, vispa krämigt.
  • Vispa ner färskosten och tillsist den avsvalnade chokladen.
  • Vispa till en fluffig frosting, täck tårtan och ställ kallt.

Chokladdripp:

  • Smält chokladen i grädden och tillsätt smöret.
  • Om drippen känns för tjock så späd med lite mer grädde. Om den känns för lös så tillsätt mer choklad.
  • När du är nöjd med konsistensen så låt drippen svalna och häll den sedan i en flaska med pip eller en spritspåse.
  • Fördela drippen över tårtan.
  • Man kan också hälla drippen över kakan direkt från kastrullen och putta chokladen över kanten med hjälp av en sked.
  • Ställ i kyl.
  • Ta fram tårtan en stund innan servering.

Näringsinnehåll

Kalorier: 949kcal | Carbohydrates: 89g | Protein: 11g | Fat: 66g | Mättat fett: 37g | Fleromättat fett: 5g | Enkelomättat fett: 18g | Transfett: 0,5g | Kolesterol: 98mg | Natrium: 263mg | Kalium: 489mg | Fiber: 10g | Socker: 60g | Vitamin A: 1261IU | Vitamin C: 4mg | Kalcium: 120mg | Järn: 5mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg