Chokladtårta med hallon och kokos
Skapat:
3 september, 2024
Senast ändrat:
5 september, 2024

0
Saftig chokladtårta med hallon och kokos, sagolikt gott helt enkelt!
Baka gärna tårtbotten någon dag i förväg så den hinner sätta sig. Hallonkompotten till hallonfyllningen kan göras flera dagar i förväg. När man har det klart så är det bara att fylla tårtan och låta den stå 1-2 dagar innan man täcker tårtan med frosting och serverar.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 10
Calories: 949kcal
Utrustning
- 1 form, 18-20 cm i diameter
Ingredienser
Botten:
- 1 dl olja
- 1,5 dl mjölk
- 2 st ägg
- 200 gr vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl hett kaffe (eller vatten)
Hallonfyllning:
- 150 gr hallon
- 0,5 dl socker
- 1 st gelatinblad
- 100 gr mascarponeost
- 1-1,5 dl grädde
- 0,25 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- hallonkompott
Kokosfyllning:
- 50 gr smör (rumsvarmt)
- 60 gr florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 200 gr färskost
- 1,5 dl kokosflingor
Frosting:
- 75 gr smör (rumsvarmt)
- 50 gr florsocker
- 200 gr mjölkchoklad
- 200 gr färskost (rumsvarm)
- 1 msk kakao
Chokladdripp:
- 60 gr grädde
- 80 gr mörk choklad
- 1 tsk smör
Instruktioner
Botten:
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Sikta ner de torra ingredienserna i bunken och vispa sakta ihop.
- Tillsätt det heta kaffet/vattnet under vispning, öka farten på vispen i ca 1 minut.
- Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper i botten och på sidorna.
- Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter eller tills en sticka kommer ut torr.
- Lossa springformen och vänd kakan upp och ner på galler och låt kallna under bakduk.
Hallonfyllning:
- Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter.
- Koka upp hallon och socker och låt koka några minuter.
- Krama ur gelatinet och rör ner.
- Låt kallna helt.
- Vispa ihop alla ingredienser utom hallonkompotten fluffigt. Vänd ner kompotten.
Kokosfyllning:
- Vispa det rumsvarma smöret ca 5 minuter.
- Vispa ner florsocker och vaniljsocker krämigt.
- Vispa ner färskosten.
- Vänd till sist ner kokosflingorna.
Montering:
- Skär av toppen på chokladbotten så den blir rak.
- Dela kakan i 3 delar (får du ut 4 tårtdelar så lämna bort en del eller öka hallonfyllningen och gör ett extra lager med fyllning).
- Bred ut kokosfyllningen på den understa bottendelen. Lägg på ett tårtdel och bred ut hallonfyllningen och avsluta med en tårtdel till.
- Plasta in tårtan och låt stå i kyl 1-2 dygn.
Frosting:
- Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
- Vispa smöret ca 5 minuter, tillsätt florsocker och kakao, vispa krämigt.
- Vispa ner färskosten och tillsist den avsvalnade chokladen.
- Vispa till en fluffig frosting, täck tårtan och ställ kallt.
Chokladdripp:
- Smält chokladen i grädden och tillsätt smöret.
- Om drippen känns för tjock så späd med lite mer grädde. Om den känns för lös så tillsätt mer choklad.
- När du är nöjd med konsistensen så låt drippen svalna och häll den sedan i en flaska med pip eller en spritspåse.
- Fördela drippen över tårtan.
- Man kan också hälla drippen över kakan direkt från kastrullen och putta chokladen över kanten med hjälp av en sked.
- Ställ i kyl.
- Ta fram tårtan en stund innan servering.
Näringsinnehåll
Kalorier: 949kcal | Carbohydrates: 89g | Protein: 11g | Fat: 66g | Mättat fett: 37g | Fleromättat fett: 5g | Enkelomättat fett: 18g | Transfett: 0,5g | Kolesterol: 98mg | Natrium: 263mg | Kalium: 489mg | Fiber: 10g | Socker: 60g | Vitamin A: 1261IU | Vitamin C: 4mg | Kalcium: 120mg | Järn: 5mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!