Chokladtårta med körsbär

Magisk chokladtårta till många
Här kommer receptet på en riktigt maffig chokladtårta fylld med len körsbärsmascarpone och rik chokladfrosting. Det här är en riktig favorit! Bottnarna är saftiga och fyllningen balanserar sötma med syra på ett perfekt sätt. Den är mäktig, så den räcker till många och blir bara godare dagen efter.
Jag bakar alltid bottnarna i förväg och fryser in dem. När de inte är helt tinade är de mycket enklare att hantera och skära.
Tips & variationer
✅ Använd en god körsbärsmarmelad, jag älskar den grekiska varianten med hela bär
✅ Tårtan går utmärkt att frysa, även när den är färdigmonterad
✅ Byt mascarponen mot färskost för en lite friskare fyllning
✅ Vill du göra den extra festlig? Toppa med färska körsbär, chokladflarn och ett pudrigt snötäcke av florsocker
✅ Ringla lite körsbärslikör över bottnarna om du vill ha en vuxnare variant
Fler goda tårtor
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Ingredienser
Botten:
- 1,5 dl kakao
- 3,5 dl socker
- 210 gr mjöl
- 1,5 tsk bikarbonat
- 0,75 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,75 tsk salt
- 2 ägg
- 1,5 dl kaffe hett
- 1,5 dl filmjölk rumsvarm
- 0,25 tsk vitvinsvinäger
- 50 gr rapsolja
Fyllning:
- 200 gr mascarpone
- 2 dl vispgrädde
- 0,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 burk körsbärsmarmelad eller sylt, á 370 g, gärna grekisk
Frosting:
- 100 gr färskost
- 100 gr mjölkchoklad
- 125 gr smör rumsvarmt
- 2,5-3 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1-2 msk kakao
- mörk choklad riven/hackad
- bigarråer
Instruktioner
Botten:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smörj och mjöla 3 stycken formar som är 20 cm i diameter. Sätt ett bakplåtspapper i botten.
- Sikta ihop alla torra ingredienser i en stor bunke och rör om så bakpulver och bikarbonatet blandar sig med resten.
- Tillsätt de blöta ingredienserna och vispa med vanlig handvisp tills allt blandats.
- Fördela smeten i formarna och grädda i ca 15 minuter, en sticka ska precis komma ut torr.
- Låt svalna på galler och vänd dem sedan upp och ner och låt kallna helt.
- Låt de gärna sätta sig någon dag i kylskåp eller frys.
Fyllning:
- Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen/sylten. Vänd ihop/vispa så allt blandas. Jag brukar använda Filos körsbärsmarmelad.
- Skär eventuellt till bottnarna så att de blir helt raka. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett generöst lager fyllning.
- Upprepa med följande lager.
- Plasta in tårtan och låt den gärna stå ett dygn i kylen innan du täcker in den.
Frosting:
- Ta fram färskosten en stund innan du börjar så den inte är helt kylskåpskall.
- Smält chokladen och låt svalna.
- Tillsätt sedan chokladen och färskosten och vispa till en fluffig frosting.
- Täck in tårtan med frostingen.
- Garnera gärna med riven eller hackad mjölkchoklad och bigarråer.



📷 Erika Westerlund Strömmer