Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Chokladtårta med körsbär

Inga röster än
Skapat: 1 juli, 2025
Senast ändrat: 1 juli, 2025
Chokladtårta med körsbär

Magisk chokladtårta till många

Här kommer receptet på en riktigt maffig chokladtårta fylld med len körsbärsmascarpone och rik chokladfrosting. Det här är en riktig favorit! Bottnarna är saftiga och fyllningen balanserar sötma med syra på ett perfekt sätt. Den är mäktig, så den räcker till många och blir bara godare dagen efter.

Jag bakar alltid bottnarna i förväg och fryser in dem. När de inte är helt tinade är de mycket enklare att hantera och skära.

Tips & variationer

✅ Använd en god körsbärsmarmelad, jag älskar den grekiska varianten med hela bär
✅ Tårtan går utmärkt att frysa, även när den är färdigmonterad
✅ Byt mascarponen mot färskost för en lite friskare fyllning
✅ Vill du göra den extra festlig? Toppa med färska körsbär, chokladflarn och ett pudrigt snötäcke av florsocker
✅ Ringla lite körsbärslikör över bottnarna om du vill ha en vuxnare variant

Fler goda tårtor

Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.

Total tid: 1 timme
Servings: 10

Ingredienser

Botten:

Fyllning:

Frosting:

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Smörj och mjöla 3 stycken formar som är 20 cm i diameter. Sätt ett bakplåtspapper i botten.
  • Sikta ihop alla torra ingredienser i en stor bunke och rör om så bakpulver och bikarbonatet blandar sig med resten.
  • Tillsätt de blöta ingredienserna och vispa med vanlig handvisp tills allt blandats.
  • Fördela smeten i formarna och grädda i ca 15 minuter, en sticka ska precis komma ut torr.
  • Låt svalna på galler och vänd dem sedan upp och ner och låt kallna helt.
  • Låt de gärna sätta sig någon dag i kylskåp eller frys.

Fyllning:

  • Vispa samman mascarpone, grädde, florsocker och vaniljsocker till en fluffig och fast kräm.
  • Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen/sylten. Vänd ihop/vispa så allt blandas. Jag brukar använda Filos körsbärsmarmelad.
  • Skär eventuellt till bottnarna så att de blir helt raka. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett generöst lager fyllning.
  • Upprepa med följande lager.
  • Plasta in tårtan och låt den gärna stå ett dygn i kylen innan du täcker in den.

Frosting:

  • Ta fram färskosten en stund innan du börjar så den inte är helt kylskåpskall.
  • Smält chokladen och låt svalna.
  • Vispa smöret vitt i ca 5 minuter. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och kakao, vispa ihop.
  • Tillsätt sedan chokladen och färskosten och vispa till en fluffig frosting.
  • Täck in tårtan med frostingen.
  • Garnera gärna med riven eller hackad mjölkchoklad och bigarråer.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

📷 Erika Westerlund Strömmer