Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Chokladtårta med körsbär
Total tid
1
timme
t
Måltid:
Bakning, Fika
Kök:
Skandinaviskt
Keyword:
bärtårta, chokladtårta, festlig tårta, lyxig tårta, maffig tårta
Yield:
10
Materials
Botten:
1,5
dl
kakao
3,5
dl
socker
210
gr
mjöl
1,5
tsk
bikarbonat
0,75
tsk
bakpulver
2
tsk
vaniljsocker
0,75
tsk
salt
2
ägg
1,5
dl
kaffe
hett
1,5
dl
filmjölk
rumsvarm
0,25
tsk
vitvinsvinäger
50
gr
rapsolja
Fyllning:
200
gr
mascarpone
2
dl
vispgrädde
0,5
dl
florsocker
1
tsk
vaniljsocker
1
burk
körsbärsmarmelad
eller sylt, á 370 g, gärna grekisk
Frosting:
100
gr
färskost
100
gr
mjölkchoklad
125
gr
smör
rumsvarmt
2,5-3
dl
florsocker
1
tsk
vaniljsocker
1-2
msk
kakao
mörk choklad
riven/hackad
bigarråer
Instruktioner
Botten:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj och mjöla 3 stycken formar som är 20 cm i diameter. Sätt ett bakplåtspapper i botten.
Sikta ihop alla torra ingredienser i en stor bunke och rör om så bakpulver och bikarbonatet blandar sig med resten.
Tillsätt de blöta ingredienserna och vispa med vanlig handvisp tills allt blandats.
Fördela smeten i formarna och grädda i ca 15 minuter, en sticka ska precis komma ut torr.
Låt svalna på galler och vänd dem sedan upp och ner och låt kallna helt.
Låt de gärna sätta sig någon dag i kylskåp eller frys.
Fyllning:
Vispa samman mascarpone, grädde, florsocker och vaniljsocker till en fluffig och fast kräm.
Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen/sylten. Vänd ihop/vispa så allt blandas. Jag brukar använda Filos körsbärsmarmelad.
Skär eventuellt till bottnarna så att de blir helt raka. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett generöst lager fyllning.
Upprepa med följande lager.
Plasta in tårtan och låt den gärna stå ett dygn i kylen innan du täcker in den.
Frosting:
Ta fram färskosten en stund innan du börjar så den inte är helt kylskåpskall.
Smält chokladen och låt svalna.
Vispa smöret vitt i ca 5 minuter. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och kakao, vispa ihop.
Tillsätt sedan chokladen och färskosten och vispa till en fluffig frosting.
Täck in tårtan med frostingen.
Garnera gärna med riven eller hackad mjölkchoklad och bigarråer.