Go Back
+ servings
Chokladtårta med körsbär på toppen och en skiva av tårtan skuren.
Print
Inga röster än

Chokladtårta med körsbär

Total tid1 timme
Måltid: Bakning, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bärtårta, chokladtårta, festlig tårta, lyxig tårta, maffig tårta
Yield: 10

Materials

Botten:

  • 1,5 dl kakao
  • 3,5 dl socker
  • 210 gr mjöl
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,75 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1,5 dl kaffe hett
  • 1,5 dl filmjölk rumsvarm
  • 0,25 tsk vitvinsvinäger
  • 50 gr rapsolja

Fyllning:

  • 200 gr mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 burk körsbärsmarmelad eller sylt, á 370 g, gärna grekisk

Frosting:

  • 100 gr färskost
  • 100 gr mjölkchoklad
  • 125 gr smör rumsvarmt
  • 2,5-3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 msk kakao
  • mörk choklad riven/hackad
  • bigarråer

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Smörj och mjöla 3 stycken formar som är 20 cm i diameter. Sätt ett bakplåtspapper i botten.
  • Sikta ihop alla torra ingredienser i en stor bunke och rör om så bakpulver och bikarbonatet blandar sig med resten.
  • Tillsätt de blöta ingredienserna och vispa med vanlig handvisp tills allt blandats.
  • Fördela smeten i formarna och grädda i ca 15 minuter, en sticka ska precis komma ut torr.
  • Låt svalna på galler och vänd dem sedan upp och ner och låt kallna helt.
  • Låt de gärna sätta sig någon dag i kylskåp eller frys.

Fyllning:

  • Vispa samman mascarpone, grädde, florsocker och vaniljsocker till en fluffig och fast kräm.
  • Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen/sylten. Vänd ihop/vispa så allt blandas. Jag brukar använda Filos körsbärsmarmelad.
  • Skär eventuellt till bottnarna så att de blir helt raka. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett generöst lager fyllning.
  • Upprepa med följande lager.
  • Plasta in tårtan och låt den gärna stå ett dygn i kylen innan du täcker in den.

Frosting:

  • Ta fram färskosten en stund innan du börjar så den inte är helt kylskåpskall.
  • Smält chokladen och låt svalna.
  • Vispa smöret vitt i ca 5 minuter. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och kakao, vispa ihop.
  • Tillsätt sedan chokladen och färskosten och vispa till en fluffig frosting.
  • Täck in tårtan med frostingen.
  • Garnera gärna med riven eller hackad mjölkchoklad och bigarråer.