Chokladtårta med päronfyllning

Chokladtårta med päronfyllning
En ljuvligt saftig chokladtårta med en fräsch och fruktig päronmousse som fyllning – en oväntad och elegant kombination som gör intryck både till smak och utseende. De mörka chokladbottnarna gifter sig perfekt med den milda päronsmaken, medan små päronbitar i varje lager ger tuggmotstånd och naturlig sötma.
Tårtan avslutas med en len chokladfrosting som vispas fluffig och breds generöst över hela kakan. Den blir allra godast om den får stå till sig över natten – då kommer både smak och textur till sin rätt.
Tips & variationer
✅ För en extra fräsch smak – tillsätt rivet limeskal i päronmoussen
✅ Använd konserverade päron för en snabbare variant
✅ Toppa med rostad mandel eller chokladdekor för extra krisp
✅ Gör tårtan laktosfri med växtbaserad grädde och margarin
Jag har använt glutenfritt mjöl men det är bara att byta till vanligt mjöl om man inte behöver göra den glutenfri.
Fler godsaker till påsk



Ingredienser
Chokladbottnar:
- 1,5 dl kakao
- 3,5 dl socker
- 3,5 dl glutenfritt mjöl
- 1,5 tsk bikarbonat
- ¾ tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- ¾ tsk salt
- 2 ägg
- 1,5 dl vatten hett
- 1,5 dl mjölk rumsvarm
- ¼ tsk vitvinsvinäger
- 3 msk rapsolja
Päronmousse:
- 4 dl päronkräm t.ex. Kiviks
- 4 msk marsanpulver
- 3-4 dl grädde vispad
- 5-10 droppar päronessens
- grön pastafärg
Päronbitar:
- 2 päron skalade och klyftade
- 3 dl vatten
- 1,5 dl socker
Chokladfrosting:
- 150 gr smör rumsvarmt
- 100 gr florsocker
- 1 nypa vaniljpulver
- 25 gr kakao
- 150 gr mörk choklad smält
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 nypa salt
Instruktioner
Chokladbottnar:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smörj och mjöla 3 engångsformar av folie eller springformar som är 20-22 cm i diameter. Lägg ett bakplåtspapper i botten.
- Sikta ihop alla torra ingredienser i en stor bunke och rör om så att bakpulver och bikarbonatet blandar sig med resten.
- Tillsätt de blöta ingredienserna och vispa med vanlig handvisp tills allt är blandat.
- Fördela smeten i formarna och grädda i ca 15 minuter, en sticka ska komma ut torr.
- Låt svalna på galler och kallna helt.
- Låt dem gärna sätta sig någon dag i kylskåp eller frys.
Päronmousse:
- Blanda päronkräm med marsanpulver.
- Vänd ner vispad grädde och smaka av med päronessens.
- Rör i lite grön pastafärg för färg.
Päronbitar:
- Koka skalade och klyftade päron i vatten och socker tills de är mjuka.
- Låt kallna och skär sedan i små bitar.
- Låt päronbitarna torka lite på ett hushållspapper innan de sätts i tårtan.
- Lägg päronmousse och päronbitar på varje lager. Låt tårtan sätta sig i kylskåpet, gärna över natten inplastad.
Chokladfrosting:
- Tillsätt kakao och lite av den smälta chokladen i taget.
- Vispa till en jämn frosting.
- Täck tårtan med frostingen.
- Låt tårtan stå framme en stund innan servering så att smörkrämen hinner mjukna något.


📷 Erika Westerlund Strömmer