Go Back
+ servings
Print
Inga röster än

Chokladtårta med päronfyllning

Total tid1 timme
Måltid: Efterrätt, Fika, Påsk
Kök: Skandinaviskt
Keyword: Avancerad tårta, chokladtårta, festlig tårta, godistårta, lyxig tårta, påsktårta, tårta
Yield: 8

Materials

Chokladbottnar:

  • 1,5 dl kakao
  • 3,5 dl socker
  • 3,5 dl glutenfritt mjöl
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • ¾ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ¾ tsk salt
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vatten hett
  • 1,5 dl mjölk rumsvarm
  • ¼ tsk vitvinsvinäger
  • 3 msk rapsolja

Päronmousse:

  • 4 dl päronkräm t.ex. Kiviks
  • 4 msk marsanpulver
  • 3-4 dl grädde vispad
  • 5-10 droppar päronessens
  • grön pastafärg

Päronbitar:

  • 2 päron skalade och klyftade
  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl socker

Chokladfrosting:

  • 150 gr smör rumsvarmt
  • 100 gr florsocker
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 25 gr kakao
  • 150 gr mörk choklad smält
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 nypa salt

Instruktioner

Chokladbottnar:

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Smörj och mjöla 3 engångsformar av folie eller springformar som är 20-22 cm i diameter. Lägg ett bakplåtspapper i botten.
  • Sikta ihop alla torra ingredienser i en stor bunke och rör om så att bakpulver och bikarbonatet blandar sig med resten.
  • Tillsätt de blöta ingredienserna och vispa med vanlig handvisp tills allt är blandat.
  • Fördela smeten i formarna och grädda i ca 15 minuter, en sticka ska komma ut torr.
  • Låt svalna på galler och kallna helt.
  • Låt dem gärna sätta sig någon dag i kylskåp eller frys.

Päronmousse:

  • Blanda päronkräm med marsanpulver.
  • Vänd ner vispad grädde och smaka av med päronessens.
  • Rör i lite grön pastafärg för färg.

Päronbitar:

  • Koka skalade och klyftade päron i vatten och socker tills de är mjuka.
  • Låt kallna och skär sedan i små bitar.
  • Låt päronbitarna torka lite på ett hushållspapper innan de sätts i tårtan.
  • Lägg päronmousse och päronbitar på varje lager. Låt tårtan sätta sig i kylskåpet, gärna över natten inplastad.

Chokladfrosting:

  • Vispa rumsvarmt smör, florsocker och vaniljpulver riktigt vitt och fluffigt.
  • Tillsätt kakao och lite av den smälta chokladen i taget.
  • Blanda i grädde och salt.
  • Vispa till en jämn frosting.
  • Täck tårtan med frostingen.
  • Låt tårtan stå framme en stund innan servering så att smörkrämen hinner mjukna något.