Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Citronkladdkaka med vit chokladpannacotta

Inga röster än
Skapat: 2 juli, 2025
Senast ändrat: 2 juli, 2025
Citronkladdkaka med vit chokladpannacotta

Somrig citronkladdkaka med vit chokladpannacotta

Det här är en av mina absoluta favoriter när det kommer till kladdkaka: frisk, syrlig och sådär härligt kladdig rakt igenom. Citron gör den så fräsch och tillsammans med en len vit chokladpannacotta på toppen blir det full pott. Jag älskar att baka den här på våren och sommaren, det känns som solsken på tallriken.

Jag har testat att baka i både 18 och 20 cm form, men vill helst ha lite höjd, så jag använder gärna mer smet och gräddar på lägre temperatur. Då blir den precis sådär jämnt kladdig som jag vill ha den – inga torra kanter här!

Tips & variationer

✅ Pannacottan kan smaksättas med lite vanilj för extra rund smak
✅ Servera med färska bär, hallon och blåbär är mina favoriter till just citron
✅ Vill du ha en ännu friskare smak? Riv ner lite extra citronskal i smeten
✅ Toppa med citronzest och pudrad florsocker för en somrig look
✅ Den här kakan är perfekt att förbereda, både kladdkakan och pannacottan blir ännu godare efter några timmar i kyl

Fler goda kladdkakor

Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.

Total tid: 1 timme
Servings: 8

Utrustning

  • 1 form 18-20 cm i diameter

Ingredienser

Kladdkaka 18 cm i diameter:

Kladdkaka 20 cm i diameter:

Vit chokladpannacotta:

Instruktioner

Kladdkaka:

  • Smält smöret och rör i sockret.
  • Tillsätt citronsaft och citronskal.
  • Rör ner mjöl och vaniljsocker och tillsätt sedan äggen.
  • Blanda till en jämn smet.
  • Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form, smörj sidorna och bröa med kokosflingor.
  • Häll smeten i formen och grädda på 160 grader i ca 20-25 minuter. Den ska vara rörlig i mitten, den sätter sig sedan.
  • Låt kallna över natten.

Vit chokladpannacotta:

  • Hacka chokladen.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Hetta upp grädden och tillsätt chokladen, rör slätt.
  • Krama ur gelatinet och rör ner det i pannacottan.
  • Häll upp i en bunke och sätt plast över. Ställ kallt, gärna över natten.
  • Vispa sedan upp pannacottan och spritsa den på kladdkakan.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

📷 Erika Westerlund Strömmer