Citronkyckling

-
1
Citronkyckling i krämig sås med färska örter – fräscht och smakrikt
- 1.1 Kyckling som får sjuda i smak
- 1.2 Tips & variationer
- 1.3 Andra snabba och goda kycklingrecept
- 1.4 Vanliga frågor och svar
- 1.5 Kan jag använda kycklingfilé istället för innerfilé?
- 1.6 Hur länge behöver kycklingen marineras i citron?
- 1.7 Går det att göra såsen mjölkfri?
- 1.8 Vad passar att servera till?
- 1.9 Kan man förbereda rätten i förväg?
- 1.10 Video
- 1.11 Ingredienser
- 1.12 Instruktioner
- 1.13 Näringsinnehåll
Citronkyckling i krämig sås med färska örter – fräscht och smakrikt
Jag älskar recept som kombinerar fräscha smaker med krämig komfort, och den här citronkycklingen är precis det. Mör kyckling steks till fin yta och får sen puttra klart i en ljuvlig citronsås med vitlök, grädde och örter. Perfekt både till vardag och helg, och så enkel att laga.
Den fräscha smaken av citron lyfter hela rätten och balanseras av grädden, medan färsk timjan och gräslök ger en örtig och aromatisk ton. Servera gärna med ris, ugnsbakad potatis eller varför inte en len blomkålspuré för ett LCHF-vänligt alternativ?
Kyckling som får sjuda i smak
Jag börjar alltid med att marinera kycklingen i citronsaft, vilket gör den extra mör och ger fin smak rakt igenom. Stek först för att få en fin yta, men låt den sen bli klar i såsen, det gör köttet saftigt och smakrikt.
Såsen i sig är riktigt god, jag brukar smaka av med extra citronsaft för att hitta den där perfekta balansen mellan syrligt och krämigt.
Tips & variationer
✅ Vill du ha ännu mer citron? Riv ner lite zest från citronen i såsen.
✅ Byt ut örterna – persilja och basilika funkar också jättebra om du inte har timjan och gräslök hemma.
✅ För LCHF-variant – servera med blomkålsris, smörstekt vitkål eller zucchini-nudlar.
✅ Vill du ha mer hetta? Lägg till en nypa chili flakes i marinaden.
✅ För barnvänlig smak – skippa timjan och håll såsen mildare, barn brukar älska den ändå.
Andra snabba och goda kycklingrecept
Visste du att här på Receptskatt så finns det massor av goda kycklingrecept? Detta är några av alla recept du hittar här hos oss.



Vanliga frågor och svar
Kan jag använda kycklingfilé istället för innerfilé?
Absolut, men tänk på att skiva filéerna i mindre bitar för att få jämn tillagningstid.
Hur länge behöver kycklingen marineras i citron?
Minst 30 minuter, men gärna upp till 2 timmar om du har tid. Ju längre, desto mer smak.
Går det att göra såsen mjölkfri?
Ja, byt ut grädden mot ett växtbaserat alternativ som havregrädde. Smaken blir lite annorlunda, men fortfarande god.
Vad passar att servera till?
Ris, potatis, bulgur eller blomkålsmos – välj det som passar din kosthållning bäst.
Kan man förbereda rätten i förväg?
Ja, citronkycklingen går utmärkt att göra i förväg och bara värma upp vid servering. Såsen tjocknar när den får stå, så späd eventuellt med lite vatten eller grädde vid uppvärmning.
Ingredienser
- 700 g kycklinginnerfilé eller annan benfri kyckling
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar nymald
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk lökpulver
- Saften från 1 hel citron
- 2 -3 msk olivolja till stekning
Såsen:
- 1 st schalottenlök eller gul lök
- 4 st vitlöksklyftor finhackad
- 25 g smör till stekning
- 1 dl färsk timjan finhackad
- 1 dl fint skuren gräslök
- 1 kycklingbuljongtärning löses upp i 2,5 dl vatten
- 3 dl grädde
- Citronsaft
- Salt och peppar
Instruktioner
- Börja med att ta bort strängen på kycklinginnerfiléerna. Lägg dem sedan att marineras i citronsaft, minst 30 minuter.
- Värm upp en stekpanna med olja på medelhög värme. Bryn kycklingen på båda sidor, tills den får en fin stekyta. Lägg över kycklingen på en tallrik och ställ åt sidan (den behöver inte vara helt genomstekt).
Såsen
- Skala vitlöken och löken, och finhacka dem. Fräs dem i samma panna i några minuter tills de blir mjuka.
- Lägg tillbaka kycklingen i såsen och låt allt puttra ihop i 5–7 minuter.
- Om såsen är lite för lös, så kan du reda den med lite maizena som du blandar ut i kallt vatten och sedan rör ner lite i taget till lagom konsistens.