Citronsockerkaka
Skapat:
18 augusti, 2024
Senast ändrat:
18 juli, 2024

1
Här kommer en underbart gott recept på en saftig citronsockerkaka toppad med kokossmulor.
Att toppa citronsockerkakan med knapriga smulor smaksatta med kokos ger kakan det lilla extra. Kokos och citron är en utmärkt smakkombination. Glöm inte glasyren!
Kakan håller sig saftig flera dagar. Förvara den täckt i rumstemperatur.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 8
Calories: 434kcal
Utrustning
- 1 form, 24 cm i diameter
Ingredienser
Smul:
- 30 gr smör
- 50 gr socker
- 50 gr vetemjöl
- 2 msk kokosflingor
Kaka:
Glasyr:
- florsocker
- ca 1-2 tsk citronsaft
- ca 1-2 tsk vatten
Instruktioner
Smul:
- Smält smöret och blanda i resterande ingredienser.
- Rör ihop tills det blir sandliknande konsistens.
Kaka:
- Smält smöret, tillsätt grädden och låt svalna.
- Smörj en form och bröa med kokosflingor.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt finrivet citronskal från citronen/citronerna.
- Vänd ner smörblandningen och mjölblandningen i äggvispet och vänd runt till en jämn smet.
- Pressa i saften från en halv citron, blanda runt.
- Häll smeten i formen och strö över smulorna.
- Grädda på 175 grader på nedersta falsen i ca 30-40 minuter beroende på form och ugn. Testa med en sticka, den ska vara torr.
- Förvara kakan i rumstemperatur, gärna med formen över för att behålla sin saftighet.
Glasyr:
- Rör ner florsocker i citronsaft och vatten till en glasyr.
- Ringla glasyren över kakan.
Näringsinnehåll
Kalorier: 434kcal | Carbohydrates: 54g | Protein: 5g | Fat: 23g | Mättat fett: 14g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 1g | Kolesterol: 117mg | Natrium: 171mg | Kalium: 67mg | Fiber: 1g | Socker: 32g | Vitamin A: 743IU | Vitamin C: 0,04mg | Kalcium: 23mg | Järn: 2mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!