Dessertsemla
Skapat:
9 januari, 2025
Senast ändrat:
10 januari, 2025

3
Dessertsemla: en tunn kardemummabrownie med mandel, ett lager mandelmassa och grädde. Detta är så gott!
Idén till denna kommer från en tjej som heter @homemadefika på Instagram. Tyvärr så hade hon inte kvar receptet så jag har försökt få till ett nytt recept och tycker jag lyckades bra.
Botten ska gräddas väldigt tunn. Tiden i ugnen kan variera från ugn till ugn så håll koll eftersom botten är så pass tunn. Receptet räcker till ca 4-5 dessertsemlor.
Fler festliga recept:


📷 Erika Westerlund Strömmer
Total tid: 30 minuter
Servings: 4
Ingredienser
Mandelmassa:
- 150 gram mandelmassa riven
- 2-3 droppar bittermandelarom
- 2-3 droppar vatten eller mjölk/grädde
Topping:
- 1-1,5 dl grädde
- mandelspån
- kardemumma
Instruktioner
- Hacka mandeln ganska fint.
- Smält smöret.
- Blanda i socker och vaniljsocker.
- Rör ner ägget.
- Tillsätt mjöl, kardemumma och 2/3 av den hackade mandeln.
- Bred ut smeten tunt i en form ca 25×28 cm.
- Strö över resterande mandel och grädda på 175 grader i ca 8-10 minuter.
- Låt kallna helt.
- Skär sedan det tunna bottnet i 8-10 st avlånga bitar.
Mandelmassa:
- Vispa mandelmassan med lite vätska och droppa i någon droppe bittermandelarom
- Massan ska bli slät och spritsbar.
- Lägg fyllningen i en spritspåse med en rund tyll och spritsa på hälften av bitarna.
- Lägg ihop till 4-5 st dessertsemlor.
Topping:
- Vispa grädden.
- Rosta mandelspånen i en torr stekpanna, låt kallna helt.
- Spritsa grädden ovanpå varje dessertsemla, strö över mandelspån.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!