Dumlekladdkaka

-
1
Dumlekladdkaka – kladdig chokladdröm med kolafyllning
- 1.1 Enkel att göra – svår att motstå
- 1.2 Tips & variationer
- 1.3 Mer kladdkaka till folket!
- 1.4 Vanliga frågor och svar
- 1.5 Hur förvarar man Dumlekladdkaka bäst?
- 1.6 Kan man frysa Dumlekladdkaka?
- 1.7 Måste man använda just Dumle?
- 1.8 Hur vet jag när kladdkakan är klar?
- 1.9 Vilken form passar bäst till receptet?
- 1.10 Kan jag göra Dumlekladdkakan glutenfri?
- 1.11 Video
- 1.12 Utrustning
- 1.13 Ingredienser
- 1.14 Instruktioner
- 1.15 Näringsinnehåll
Dumlekladdkaka – kladdig chokladdröm med kolafyllning
När du kombinerar en klassisk kladdkaka med smält, seg Dumle får du en efterrätt som är svår att motstå. Den här Dumlekladdkakan är perfekt kladdig i mitten, lätt krispig i kanterna – och bjuder på söta kolabitar som smälter i varje tugga. En riktig favorit för chokladälskaren, som dessutom är enkel att göra och klar på nolltid.
Servera den ljummen med en kula vaniljglass eller vispad grädde så har du en dessert som garanterat får gästerna att be om receptet.

Enkel att göra – svår att motstå
Smält smör, blanda ihop alla ingredienser i en och samma kastrull, tryck ner Dumle och grädda. Det kan inte bli mycket enklare – eller godare. Och den blir faktiskt ännu godare om den får stå till sig lite efter gräddning, vilket gör den perfekt att förbereda i förväg.
Tips & variationer
🍬 Prova med olika Dumle-sorter, t.ex. lakrits eller pepparkaka för variation.
🍫 Vill du maxa chokladen? Tillsätt 100 g hackad mörk choklad i smeten.
🥜 Ringla över jordnötssmör eller strö över hackade nötter före gräddning.
🧁 Gör i muffinsformar för kladdiga småkakor – perfekt till fikat!
🍨 Servera med glass, lättvispad grädde eller bär för en komplett dessert.
En kladdkaka med en twist – för dig som älskar choklad och kola i en perfekt kombination!
Mer kladdkaka till folket!
Om du älskar kladdkaka lika mycket som oss, så ska du spana in alla våra kladdkakerecept. Där hittar du bland annat dessa recept.



Vanliga frågor och svar
Hur förvarar man Dumlekladdkaka bäst?
Förvara kladdkakan i kylskåp i en tät burk eller inplastad. Den håller sig saftig i 3–4 dagar. Ta gärna fram den en stund innan servering för att få tillbaka den kladdiga konsistensen.
Kan man frysa Dumlekladdkaka?
Ja! Dumlekladdkaka går utmärkt att frysa. Låt kakan svalna helt, slå in den i plastfolie och frys i upp till 3 månader. Tina långsamt i kylskåp över natten.
Måste man använda just Dumle?
Hur vet jag när kladdkakan är klar?
Kakan ska vara fast i kanterna men fortfarande kladdig i mitten. En gräddtid på 10–12 minuter i 175°C brukar bli perfekt. Tänk på att kakan fortsätter att sätta sig något när den svalnar.
Vilken form passar bäst till receptet?
En rund form med löstagbar kant på ca 20–22 cm i diameter fungerar bäst. Klä gärna botten med bakplåtspapper för att underlätta serveringen.
Kan jag göra Dumlekladdkakan glutenfri?
Ja! Byt ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix, som ersätter mjöl 1:1. Tänk på att kakan kan bli något mer kompakt, så justera eventuellt mängden vätska något.
Utrustning
- Springform 22-24 cm
Ingredienser
- 150 g smör
- 1 ½ dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- ½ tsk salt
- 3 dl vetemjöl
- 2 st ägg
- ½ dl kakao
- 12 st dumle
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smält smöret i en kastrull,
- Blanda ner strösocker, vaniljsocker och salt!
- Tillsätt vetemjölet rör till en deg.
- Knäck ner äggen och blanda till en smet. Till sist har du ner kakaon.
- Vänd ner i en form med bakplåtspapper eller smörad.
- Tryck ner dumlen i smeten och grädda i 10 – 12 minuter. (Fast på kanterna och kladdig i mitten).
- Ta ut låt svalna helt, njut med en kula glass!!!