Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Enkel vattenmelonsallad

Inga röster än
Skapat: 22 april, 2025
Senast ändrat: 22 april, 2025
Enkel vattenmelonsallad

Enkel vattenmelonsallad med fetaost, gurka och mynta – fräsch sommarmat på nolltid

Letar du efter den perfekta sommarsalladen? Då är den här friska vattenmelonsalladen något för dig. Den kombinerar söt, saftig vattenmelon med krämig fetaost, krispig gurka och ett fräscht sting av mynta – allt toppat med rödlök, flingsalt och en skvätt olivolja. Enkelt, svalkande och otroligt gott!

En sallad för alla tillfällen

Vattenmelonsallad är lika perfekt till grillkvällen som till en lätt lunch i solen. Den kräver inga avancerade ingredienser eller långa förberedelser, men levererar ändå både smak och wow-effekt. Servera som tillbehör till kyckling, lax eller grillad halloumi – eller ät den precis som den är.

Det här behöver du:

  • Vattenmelon – saftig och söt, gärna välkyld för extra friskhet
  • Fetaost – smulad eller i kuber, välj gärna en riktigt krämig variant
  • Gurka – för crunch och fräschör
  • Rödlök – tunt skivad för mild skärpa. Vill du ha en mildare smak på rödlöken, så lägg den skivade löken i kallt vatten ett tag.
  • Mynta – lyfter hela salladen med sina aromatiska toner
  • Olivolja & flingsalt – rundar av smaken perfekt

Vill du att salladen ser extra inbjudande ut? Lägg upp vattenmelon, gurka och fetaost i ett schackrutigt mönster och toppa med mynta och rödlök – enkelt men effektfullt!

Tips & variationer

Lägg till lite syra – ringla över balsamico glaze eller pressa över lite lime
För extra crunch – toppa med rostade solrosfrön eller pumpafrön
Gör den matigare – tillsätt bulgur, quinoa eller grillad kyckling
Vegansk variant – byt fetaost mot växtbaserad feta eller tofu
Barnvänlig – hoppa över rödlöken och blanda ner lite majs istället

Somrig, fräsch och enkel – en sallad som alltid går hem

Denna vattenmelonsallad är ett svalkande inslag på buffébordet, ett perfekt tillbehör till grillat eller bara ett fräscht mellanmål i sommarvärmen. Kombinationen av sötma, sälta och fräschör gör att du vill ta om – och om – och om igen.

Andra goda salladstips

Olika sallader som man kan ha som tillbehör, det är sånt som alltid är bra att ha på lager. Här hos oss på Receptskatt hittar du ett flertal goda salladsrecept. Några du kan börja med att testa är dessa.

Vanliga frågor och svar

Kan jag förbereda vattenmelonsalladen i förväg?

Ja, men vänta med att lägga i fetaosten, rödlöken och myntan till strax före servering för att behålla krispigheten och fräschören.

Vilken fetaost passar bäst?

En krämig, äkta fetaost (gärna gjord på får- och getmjölk) ger bäst smak. För mildare smak – testa salladsost i kuber.

Hur länge håller salladen i kylen?

Den är godast nygjord, men håller i tättsluten burk i upp till ett dygn i kylen. Tänk på att vattenmelon släpper vätska efter ett tag.

Kan jag byta ut myntan?

Absolut! Färsk basilika eller persilja funkar också fint, men mynta ger en unik fräschör som är svårslagen.

Total tid: 10 minuter
Servings: 2 portioner

Ingredienser

Instruktioner

  • Skiva melon, gurka och fetaost till kuber.
  • Skiva rödlök tunt, mandolin gör jobbet bra.
  • Placera melon, gurka och fetaost på tallriken i ett schackliknande mönster.
  • Toppa med rödlöken, mynta blad.
  • Ringla över lite olivolja och strö över en nypa flingsalt.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!