Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Falafel med tahinisås

Inga röster än
Skapat: 29 maj, 2025
Senast ändrat: 30 maj, 2025
Falafel med tahinisås

Falafel med tahinisås – krispigt, örtigt och så himla gott

Det här är en av mina favoriter när jag vill laga något som verkligen känns rejält, smakrikt och generöst. Jag gör ofta en stor sats när jag ändå håller på, och det blir alltid succé. Krispig falafel med varma kryddor, krämig tahinisås och fluffigt libabröd, det är mat som gör folk glada.

Jag blötlägger torkade kikärtor och bondbönor kvällen innan, och sen mixar jag allt i omgångar. Först bönorna, sen blandar jag i lök, vitlök, persilja och koriander. Jag smaksätter med falafelkrydda, salt, bikarbonat och tillsätter lite kolsyrat vatten för den där fluffiga konsistensen. Friterar gör jag i omgångar och doften som sprider sig i köket? Magisk.

Tahinisåsen mixar jag på känsla av tahini, yoghurt, vitlök, vatten och salt tills det blir sådär lagom krämigt. Det rundar av kryddorna perfekt och gifter sig så fint med allt det andra. Jag brukar servera i libabröd med tomat, inlagd gurka, färsk persilja och riktigt mycket sås.

Tips & variationer

✅ Kolsyrat vatten gör falafeln extra krispig – men det är inget måste om du bakar dem i ugn
✅ Vill du ha mer hetta? Blanda i chili eller harissa i smeten
✅ Du kan forma falafel med två skedar – men ett falafeljärn gör det både roligare och enklare
✅ Perfekt att frysa in – både råa och färdigstekta bollar
✅ Servera med picklad rödlök, granatäppelkärnor eller varför inte som bowl med ris och sallad

Fler goda vardagsrecept

Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.

Total tid: 1 timme
Servings: 20

Ingredienser

Falafel:

  • ca 800 g torkade bondbönor (delade och skalade)
  • ca 800 g torkade kikärtor
  • ca 100 g persilja
  • ca 100 g koriander
  • 3 st gul lök
  • 1 hel vitlök
  • salt
  • ½ påse falafelkrydda
  • 1 msk bikarbonat
  • 3 dl kolsyrat vatten
  • olja till fritering
  • libabröd

Tahinisås:

  • naturell yoghurt
  • 3 klyftor vitlök
  • ca 2 dl tahini sesampasta
  • ca 1 dl vatten
  • salt

Instruktioner

Falafel:

  • Blötlägg bondbönor och kikärtor i kallt vatten över natten.
  • Börja med att mixa alla bönor och kikärtor i antingen en köttkvarn eller matberedare. Tänk på att lägga lagom mycket så att det inte börjar fastna och klibbas fast.
  • Tillsätt persilja, koriander, lök och vitlök och mixa igen.
  • När falafelröran är klar häller du över salt, bikarbonat och falafelkrydda.
  • Värm upp rikligt med olja i en fritös eller kastrull.
  • Blanda i lite kolsyrat vatten i taget i falafelröran.
  • Forma röran till bollar och fritera dem en i taget.
  • Servera i libabröd med sås samt grönsaker efter smak.

Tahinisås:

  • Mixa alla ingredienser till såsen.
  • Smaka av och tillsätt ev. salt och/eller vatten då olika tahini ger olika konsistens och smak.

Anteckning

Falafel ska enligt det traditionella receptet alltid friteras, men om du föredrar att lägga dem i ugnen istället går det bra. Använd bullformar så att de håller formen när du lägger de i ugnen.
För att forma falafelbollarna brukar jag använda falafeljärn (ett föremål som är till för just falafel). Det går att hitta väldigt billigt på orientaliska mataffärer och det kan vara värt att investera i ett sådant. Annars kan det fungera bra att forma dem med två skedar (ej med händerna).
Kolsyrat vatten gör att falafeln blir väldigt krispig när den friteras. Om du inte ska fritera behöver du inte lägga i kolsyrat vatten.
Förutom tahinisås och libabröd till servering brukar jag lägga skivad tomat, hackad persilja och inlagd gurka. Servera enligt smak och önskemål!
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!