Blötlägg bondbönor och kikärtor i kallt vatten över natten.
Börja med att mixa alla bönor och kikärtor i antingen en köttkvarn eller matberedare. Tänk på att lägga lagom mycket så att det inte börjar fastna och klibbas fast.
Tillsätt persilja, koriander, lök och vitlök och mixa igen.
När falafelröran är klar häller du över salt, bikarbonat och falafelkrydda.
Värm upp rikligt med olja i en fritös eller kastrull.
Blanda i lite kolsyrat vatten i taget i falafelröran.
Forma röran till bollar och fritera dem en i taget.
Servera i libabröd med sås samt grönsaker efter smak.
Tahinisås:
Mixa alla ingredienser till såsen.
Smaka av och tillsätt ev. salt och/eller vatten då olika tahini ger olika konsistens och smak.
Falafel ska enligt det traditionella receptet alltid friteras, men om du föredrar att lägga dem i ugnen istället går det bra. Använd bullformar så att de håller formen när du lägger de i ugnen.För att forma falafelbollarna brukar jag använda falafeljärn (ett föremål som är till för just falafel). Det går att hitta väldigt billigt på orientaliska mataffärer och det kan vara värt att investera i ett sådant. Annars kan det fungera bra att forma dem med två skedar (ej med händerna). Kolsyrat vatten gör att falafeln blir väldigt krispig när den friteras. Om du inte ska fritera behöver du inte lägga i kolsyrat vatten.Förutom tahinisås och libabröd till servering brukar jag lägga skivad tomat, hackad persilja och inlagd gurka. Servera enligt smak och önskemål!