Fattiga riddare

Fattiga riddare med blåbär & kardemumma
En rustik och lyxig version av fattiga riddare, där surdegsbröd doppas i en kryddig ägg- och mjölkblandning med kardemumma och vanilj. Stekt till gyllene perfektion och toppad med en fräsch blåbärskompott och vaniljgrädde – en dessert (eller frukost) som smakar somrigt och hemtrevligt på samma gång.
Den hemgjorda blåbärskompotten med citron lyfter rätten med sin syrlighet, medan grädden rundar av med sin fluffiga sötma.
Tips & variationer
✅ Använd gärna gammalt eller torrt bröd – det suger upp smeten bättre
✅ Byt blåbär mot hallon eller äpple för variation
✅ Tillsätt rivet citronskal i grädden för extra friskhet
✅ Servera som dessert, brunch eller lyxig helgfrukost
Fler goda recept till frukost och brunch
Här kommer ytterligare tre goda recept att njuta av till frukost och brunch.



Ingredienser
- 1 dl blåbär
- 0,5 dl socker
- 1 skvätt citronsaft
- 3 msk vatten kallt
- 1 msk majsstärkelse
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- ca. 1-2 tsk kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker till brödet
- surdegsbröd
- ca. 2-3 dl grädde
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
- Blanda vatten och majsstärkelse och häll ner det i kastrullen för att reda av kompotten. Låt svalna.
- Vispa upp ägg, mjölk, kardemumma och vaniljsocker lite lätt.
- Doppa surdegsbrödet i mjölkblandningen så det täcker båda sidor av brödet. (Använd torrt bröd, gärna bröd som du annars tänkt slänga).
- Stek brödet i smör på medelvärme tills det har fin gyllene yta på båda sidorna.
- Vispa grädden lätt med vaniljsocker.
- När brödet svalnat en aning så toppar du med den lättvispade grädden och blåbärskompotten.

