Finsk köttfärssås

Finsk köttfärssås, jauhelihakastike, murusoosi, murukastike eller kanske prippelsås är en enkel men älskad rätt i Finland, med rötter i traditionell husmanskost. Dess ursprung kan spåras till en tid då matlagning handlade om att få ut det mesta av enkla och billiga råvaror, särskilt under krigstiden och efterkrigstiden. Vilket väldigt många finska klassiska rätter kommer ifrån.
Historisk bakgrund
- Fattigmansmat: Murusoosi blev populär under tider av ekonomiska svårigheter, eftersom den baseras på malet kött (jauheliha), som var billigare och mer tillgängligt än hela köttbitar.
- Krigstiden: Under andra världskriget och den efterföljande ransoneringen i Finland blev murusoosi en stapelvara. Kött var dyrt och svårt att få tag på, så en enkel brunsås med malet kött och mjölk/buljong var ett sätt att dryga ut måltiderna.
- Svensk influens? Namnet ”prippelsås” har svenskt ursprung och kommer från ordet ”prippel”, vilket kan syfta på något som är smått eller smuligt – i detta fall det malda köttet i såsen. Det antyder att rätten har varit känd även bland den finlandssvenska befolkningen. Många som kommer från de svenskspråkiga delarna av Finland känner den just vid prippelsås.
Hur den utvecklats
Murusoosi har med tiden blivit en klassisk skolmatsrätt i Finland och serveras ofta med potatismos eller kokt potatis. Idag kan den varieras genom att tillsätta vitlök, senap, soja eller till och med en skvätt grädde för en fylligare smak. Vissa moderna varianter använder också kyckling- eller växtbaserad färs för att anpassa den till dagens kostpreferenser.
Det råder även lite delade meningar om huruvida det ska vara lite ketchup eller tomatpuré i såsen, men jag misstänker att det är något som har kommit till på ”äldre” dagar. Dock så vet jag att det är många som har i lite tomat av något slag. Även lite paprikapulver har jag sett att vissa använder sig av.

Regionala skillnader
- I östra Finland (t.ex. Karelen) har man ibland tillsatt mer kryddor och använt en mustigare buljong.
- I västra Finland kan den göras ljusare med mer mjölk och mindre sojasås.
- I vissa hushåll görs en extra enkel version, där man bara steker köttet och slår på vatten och lite mjöl.
Det är en rätt som håller sig populär på grund av sin enkelhet och nostalgiska koppling till uppväxt och barndomsmåltider. Har du själv någon relation till rätten? 😊
Andra namn på Finsk köttfärssås
Några andra namn som jag har snappat upp genom tiderna är dessa:
- Rustis
- Suttusoosi
- Tipu-mat
- Rusthållarsmått
- Myrsås
- Pöperökastikke
- Miljonbiff (Dansk variant)
- Morasåsin
Andra goda köttfärsrecept
Mustig köttfärssoppa
Lasagne
Finsk köttfärs- och makaronilåda
Spaghetti Bolognese

Ingredienser
Instruktioner
- Bryn köttfärsen och hackad lök i en djup stekpanna.
- Pudra mjölet över köttfärsen och blanda runt. Låt mjölet brynas någon minut, vilket ger mer smak.
- Tillsätt vatten, mjölk, kryddpeppar och smula ner köttbuljongen.Låt allt koka upp under omrörning så att det inte bränns vid. Ha inte för hög värme.
- Smaka av med salt och svartpeppar. Öka på mängden kryddpeppar om du vill.
- Toppa med lite hackad persilja och servera med kokt potatis eller potatismos och en enkel grönsallad.