Finsk köttfärssås
Finsk köttfärssås är en sås som har lika många namn som recept. Klassisk finsk husmanskost.
Total tid20 minuter minuter
Måltid: Barnvänligt, Huvudrätt, Köttfärsrecept, Middagstips
Kök: Finskt
Keyword: billig mat, Finsk mat, Finska recept
Yield: 4 portioner
Calories: 291kcal
- 400 g köttfärs Nötfärs eller blandfärs
- 1 st gul lök
- 2 msk vetemjöl
- 1 tärning köttbuljong
- 2 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 0,5-1 tsk malen kryddpeppar Efter smak och tycke
- Smör att steka i
- 0,5 dl hackad persilja
Bryn köttfärsen och hackad lök i en djup stekpanna.
Pudra mjölet över köttfärsen och blanda runt. Låt mjölet brynas någon minut, vilket ger mer smak.
Tillsätt vatten, mjölk, kryddpeppar och smula ner köttbuljongen.Låt allt koka upp under omrörning så att det inte bränns vid. Ha inte för hög värme. Smaka av med salt och svartpeppar. Öka på mängden kryddpeppar om du vill.
Toppa med lite hackad persilja och servera med kokt potatis eller potatismos och en enkel grönsallad.
Byt ut lite mjölk mot lite grädde för en fylligare smak. Tillsätt ev. lite ketchup eller tomatpuré om du vill få ett annat djup.
Servera saltgurka till om du vill.
Vill du göra en glutenfri sås, så kan du reda av såsen med lite majsstärkelse som du blandat ut i lite kallt vatten. Uteslut då vetemjölet och red av såsen i slutet.
Kalorier: 291kcal | Carbohydrates: 4g | Protein: 19g | Fat: 22g | Mättat fett: 9g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 9g | Transfett: 1g | Kolesterol: 77mg | Natrium: 156mg | Kalium: 417mg | Fiber: 0,5g | Socker: 3g | Vitamin A: 1135IU | Vitamin C: 17mg | Kalcium: 99mg | Järn: 3mg