Fluffiga plättar med äpple och lingon

Fluffiga plättar med äpple och lingon – en polsk frukostfavorit
Dessa fluffiga plättar med äpple och lingon påminner om munkar i både smak och konsistens. En traditionell polsk favorit som ofta serveras till frukost eller mellanmål, och som garanterat blir en hit vid matbordet!
Saftiga plättar med äpple och syrliga lingon
Den luftiga smeten ger plättarna en härligt mjuk konsistens, medan bitar av äpple och lingon tillför både sötma och syrlighet. Stekta gyllenbruna blir de oemotståndligt goda – perfekt att njuta av hela dagen.
Perfekt till frukost eller fika
Dessa fluffiga plättar passar utmärkt till frukost, mellanmål eller fika. Servera dem varma och njut av en smakupplevelse som påminner om barndomens bästa stunder!
Tips för att lyckas med dina plättar
- Använd ett saftigt äpple för en extra god smak.
- Låt smeten vila en stund för att få riktigt fluffiga plättar.
- Stek på medelvärme för en gyllenbrun och mjuk konsistens.

📷 Malgorzata Haggu
Ingredienser
- 30 g färsk jäst
- 4 dl äppelcider
- 1 msk socker
- 500 vetemjöl
- 2 äggulor
- 3 äpple
- 1 dl lingon
- ½ tsk salt
- florsocker
- olja
Instruktioner
- Låt jäsa övertäckt med plastfolie i ca 30 minuter.
- Blanda sedan i resten av mjölet samt äggulor, tärnat äpple och lingon. Degen ska vara ganska lös.
- Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 2 timmar.
- När degen har jäst färdigt så värm upp olja i en stekpanna.
- Forma små plättar av degen.
- Stek plättarna på lagom hög värme på båda sidor.
- Lägg plättarna först på ett hushållspapper och flytta sedan över dem på en fat.
- Pudra över florsocker och servera!
Fler goda mellanmål
Här tipsar vi om ytterligare tre smarta och goda mellanmål!


