Foot long lemon cookie

Den här kakan är en riktig citrusbomb som tar dina smaklökar på en frisk resa. Mjuk och saftig med en frisk syra från citronen, och en generös klick lemoncurd som gör varje tugga magisk. Jag älskar att göra den i en avlång form, perfekt att skära i lagom stora bitar och den är lika god med ett glas kall mjölk eller som ett sött avslut på en fika. Enkel att göra men full av smak, och den kommer garanterat bli en favorit.
Tips & variationer
✅ Byt ut lemoncurden mot hallonsylt för en bärig twist
✅ Strö över lite florsocker innan servering för extra festkänsla
✅ Tillsätt finrivet citronskal i smeten för ännu mer citrussmak
✅ Prova att byta citron mot lime om du vill ha en lite annorlunda friskhet
✅ Perfekt att frysa in i bitar och ta fram när du vill ha något snabbt och gott
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Ingredienser
- 150 gram smör
- ½ dl strösocker
- ½ tsk salt
- 1 ½ dl farinsocker
- 1 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk majsstärkelse
- 3 msk citronsaft från en citron
- 3 msk lemon curd stora skedar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft
- Mät upp smör, strösocker, salt och farinsocker i en bunke. Knäck ner ett ägg, vispa med elvisp till en smet.
- Tillsätt vetemjöl, bakpulver, majsstärkelse och citronsaft. Vispa runt till en deg.
- Ta fram en brödform eller valfri form och lägg i ett bakplåtspapper. Tryck ut 2/3 av smeten i formen. Häll på ett tjockt lager lemon curd och toppa med resterande deg.
- Grädda i 20 minuter, ta ut och låt svalna lite.
- Ta ut kakan ur formen och ställ in den i kylen 30-40 minuter.

