Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Fransk löksoppa

Inga röster än
Skapat: 29 november, 2024
Senast ändrat: 29 november, 2024
Fransk löksoppa

Fransk löksoppa är en god och värmande rätt som består av långsamt frästa lökar som kokas i en smakrik buljong. Soppan får sin karakteristiska sötma från löken, som efter att ha fått mjukna och karamelliserats i smör, blandas med buljong för en fyllig smak. Den serveras ofta med en skiva rostat bröd på toppen, som täcks med smält ost, och gratineras sedan i ugnen tills osten är bubblig och gyllenbrun.

Fler goda soppor:

Total tid: 1 timme
Servings: 4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg gul lök tunt skivad, gärna med mandolin
  • 1 skvätt mörk öl
  • 3-4 klyftor vitlök tunt skivade
  • 1 l kycklingbuljong 1 liter vatten och två buljongtärningar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk umamifond kan uteslutas
  • 3 lagerblad
  • 2-3 kvistar timjan
  • vitvinsvinäger
  • peppar
  • olivolja
  • smör
  • 2-3 skivor bröd
  • Gruyèreost riven

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 275 grader.
  • Lägg skivad lök och olja i en gryta med lock med låg värme så att löken blir riktigt mjuk, ca 30 minuter.
  • När löken har mjuknat tar du bort locket och höjer värmen samt lägger i en klick smör.
  • Fräs runt lite och skicka i en skvätt öl (blev matlagningsölen som idag var Old Speckled Hen).
  • Fräs löken till den fått fin färg utan att brännas vid (rör om då och då).
  • Tillsätt den finhackade vitlöken, vitt vin, buljong, lagerblad och timjan.
  • Låt sjuda ca 10 minuter och smaka av med några droppar vinäger, salt och peppar (lyft ut lagerblad innan gratinering).
  • Rosta brödet eller stek i lite olja och skär sedan i tärningar och avlägsna kanterna.
  • Häll upp soppan i skålar, toppa med bröd och ost och gratinera i ugnen.
  • Servera soppan genast men tänk på att att skålarna är varma (ät gärna brödkanterna till soppan och/eller gör ströbröd av dem).
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg