Go Back
+ servings
Två skålar med fransk löksoppa, toppade med smält ost och bröd, placerade på en mörk yta.
Print
Inga röster än

Fransk löksoppa

En toppengod soppa fullpackad med smak. Umamin och sötman kommer just från löken när den fått fräsas under en längre tid...
Förberedelser10 minuter
Active Time50 minuter
Total tid1 timme
Måltid: Soppa, Vegetariskt
Kök: Franskt
Keyword: huvudrätt, lättlagad soppa, löksoppa
Yield: 4 portioner

Materials

  • 1 kg gul lök tunt skivad, gärna med mandolin
  • 1 skvätt mörk öl
  • 3-4 klyftor vitlök tunt skivade
  • 1 l kycklingbuljong 1 liter vatten och två buljongtärningar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk umamifond kan uteslutas
  • 3 lagerblad
  • 2-3 kvistar timjan
  • vitvinsvinäger
  • peppar
  • olivolja
  • smör
  • 2-3 skivor bröd
  • Gruyèreost riven

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 275 grader.
  • Lägg skivad lök och olja i en gryta med lock med låg värme så att löken blir riktigt mjuk, ca 30 minuter.
  • När löken har mjuknat tar du bort locket och höjer värmen samt lägger i en klick smör.
  • Fräs runt lite och skicka i en skvätt öl (blev matlagningsölen som idag var Old Speckled Hen).
  • Fräs löken till den fått fin färg utan att brännas vid (rör om då och då).
  • Tillsätt den finhackade vitlöken, vitt vin, buljong, lagerblad och timjan.
  • Låt sjuda ca 10 minuter och smaka av med några droppar vinäger, salt och peppar (lyft ut lagerblad innan gratinering).
  • Rosta brödet eller stek i lite olja och skär sedan i tärningar och avlägsna kanterna.
  • Häll upp soppan i skålar, toppa med bröd och ost och gratinera i ugnen.
  • Servera soppan genast men tänk på att att skålarna är varma (ät gärna brödkanterna till soppan och/eller gör ströbröd av dem).