Fransk löksoppa
En toppengod soppa fullpackad med smak. Umamin och sötman kommer just från löken när den fått fräsas under en längre tid...
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time50 minuter minuter
Total tid1 timme t
Måltid: Soppa, Vegetariskt
Kök: Franskt
Keyword: huvudrätt, lättlagad soppa, löksoppa
Yield: 4 portioner
- 1 kg gul lök tunt skivad, gärna med mandolin
- 1 skvätt mörk öl
- 3-4 klyftor vitlök tunt skivade
- 1 l kycklingbuljong 1 liter vatten och två buljongtärningar
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 msk umamifond kan uteslutas
- 3 lagerblad
- 2-3 kvistar timjan
- vitvinsvinäger
- peppar
- olivolja
- smör
- 2-3 skivor bröd
- Gruyèreost riven
Sätt ugnen på 275 grader.
Lägg skivad lök och olja i en gryta med lock med låg värme så att löken blir riktigt mjuk, ca 30 minuter.
När löken har mjuknat tar du bort locket och höjer värmen samt lägger i en klick smör.
Fräs runt lite och skicka i en skvätt öl (blev matlagningsölen som idag var Old Speckled Hen).
Fräs löken till den fått fin färg utan att brännas vid (rör om då och då).
Tillsätt den finhackade vitlöken, vitt vin, buljong, lagerblad och timjan.
Låt sjuda ca 10 minuter och smaka av med några droppar vinäger, salt och peppar (lyft ut lagerblad innan gratinering).
Rosta brödet eller stek i lite olja och skär sedan i tärningar och avlägsna kanterna.
Häll upp soppan i skålar, toppa med bröd och ost och gratinera i ugnen.
Servera soppan genast men tänk på att att skålarna är varma (ät gärna brödkanterna till soppan och/eller gör ströbröd av dem).