Grillad aubergine steak med biryani och myntayoghurt

Grillad aubergine steak med biryani och myntayoghurt โ smakrik vegofest med kryddor i fokus
Det hรคr รคr rรคtten som bevisar att vegetariskt kan vara bรฅde mรคttande, smakrikt och riktigt festligt. Grillad aubergine fรฅr sรคllskap av ett fรคrgstarkt och kryddigt biryaniris, toppat med en svalkande myntayoghurt. En riktig smakexplosion med inspiration frรฅn det indiska kรถket, eller mellanรถstern.
Den lena, grillade auberginen fรฅr extra skjuts av sรถt chili och rostade hasselnรถtter โ en ovรคntad men perfekt topping. Biryani-riset รคr fullt av grรถnsaker, vรคrmande kryddor och sรถta russin, vilket ger bรฅde djup och balans. Tillsammans med den frรคscha yoghurtsรฅsen blir detta en komplett rรคtt som passar lika bra till vardag som till helgmiddag.
Tips & variationer
๐ Byt ut aubergine mot portabellosvamp fรถr en annan textur.
๐ฅฅ Toppa biryanin med rostad kokos fรถr extra crunch.
๐ถ Gillar du hetta? Tillsรคtt fรคrsk chili i biryanin.
๐ฟ Byt torkad mynta mot fรคrsk mynta i yoghurten fรถr en รคnnu frรคschare smak.
๐ง Blanda i lite finriven vitlรถk i myntayoghurten fรถr extra sting.
Den hรคr rรคtten bjuder pรฅ bรฅde textur, smak och fรคrg โ och รคr lika god som den ser ut!
Andra goda vegetariska recept
Lockas du inte av det hรคr receptet pรฅ aubergine steak, sรฅ kan du spana in vรฅra รถvriga vegetariska recept. Dรคr hittar du bland annat dessa godingar.



Ingredienser
AUBERGINE STEAKS:
- 1 msk olivolja extra virgin
- 2 st auberginer
- 4 tsk salt
- 4 tsk sweet chilisรฅs
- 1 dl rostade & hackade hasselnรถtter
BIRYANI:
- 1 msk olivolja extra virgin
- 1 st gul lรถk finhackad
- 0,5 dl vitlรถksklyftor finhackade
- 1 dl stjรคlkselleri tรคrnad
- 1 dl morot tรคrnad
- 1 dl paprika i olika fรคrger tรคrnad
- 1 dl frysta grรถna รคrtor
- 3 msk biryanikrydda recept lรคngre ner
- 1 msk curry
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk tomatpurรฉ
- 2 dl basmatiris
- 4 dl vatten
- 1 st grรถnsaksbuljongtรคrning
- 1 dl russin
- Salt & peppar
BIRYANIKRYDDA:
- 2 msk malen koriander
- 1 tsk gurkmeja
- 0,5 tsk kummin
- 0,5 tsk kanel
- 0,5 tsk kardemumma
- ยผ tsk svartpeppar
- 1 krm malen nejlika
- 1 krm riven muskotnรถt
Instruktioner
- Bรถrja med att dela auberginerna pรฅ lรคngden. Skรคr ett kryssmรถnster i snittytan. Salta snittytan och lรฅt stรฅ och dra ca 2,5 timme.
- Blanda alla kryddor till biryanikryddan.
- Tillsรคtt biryanikrydda, curry & paprikapulver och lรฅt frรคsa ut smak i 1 minut. Stek pรฅ tomatpurรฉ ytterligare nรฅgon minut.
- Vรคnd ner riset och lรฅt steka med ett par minuter.
- Tillsรคtt vatten & grรถnsaksbuljongtรคrningen. Lรฅt koka tills riset รคr klart.
- Torka av vรคtskan frรฅn auberginen.
- Hetta upp en grillpanna pรฅ medelvรคrme och grilla/stek aubergine pรฅ lรฅg vรคrme, tills den fรฅtt hรคrlig yta och รคr genomklar.
- Blanda samtliga ingredienser till yoghurten.
- Pensla aubergine med sweetchili sรฅsen och toppa med rostade, hackade hasselnรถtter. Servera allt tillsammans.