Go Back
+ servings
Rostad aubergine serverad med kryddat ris och vit sås i en skål.
Print
Inga röster än

Grillad aubergine steak m𝖾𝖽 𝖻𝗂𝗋𝗒𝖺𝗇𝗂 𝗈𝖼𝗁 𝗆𝗒𝗇𝗍𝖺𝗒𝗈𝗀𝗁𝗎𝗋𝗍

Total tid1 timme
Måltid: Huvudrätt, Lättlagat, Lunch, Middagstips, Vegetariskt
Kök: Mellanöstern
Keyword: kryddstarkt, smakrik mat
Yield: 4 personer

Materials

AUBERGINE STEAKS:

  • 1 msk olivolja extra virgin
  • 2 st auberginer
  • 4 tsk salt
  • 4 tsk sweet chilisås
  • 1 dl rostade & hackade hasselnötter

BIRYANI:

  • 1 msk olivolja extra virgin
  • 1 st gul lök finhackad
  • 0,5 dl vitlöksklyftor finhackade
  • 1 dl stjälkselleri tärnad
  • 1 dl morot tärnad
  • 1 dl paprika i olika färger tärnad
  • 1 dl frysta gröna ärtor
  • 3 msk biryanikrydda recept längre ner
  • 1 msk curry
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl basmatiris
  • 4 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl russin
  • Salt & peppar

BIRYANIKRYDDA:

  • 2 msk malen koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk kummin
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk kardemumma
  • ¼ tsk svartpeppar
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 krm riven muskotnöt

MYNTAYOGHURT:

  • 3 msk matyoghurt
  • 1 msk majonnäs
  • 2 msk torkad mynta
  • 1 msk limejuice
  • Salt
  • Peppar

Instruktioner

  • Börja med att dela auberginerna på längden. Skär ett kryssmönster i snittytan. Salta snittytan och låt stå och dra ca 2,5 timme.
  • Blanda alla kryddor till biryanikryddan.
  • Hetta upp 1 traktörpanna med olivolja och fräs gul lök & vitlök mjukt.
  • Vänd ner stjälkselleri, morot, paprika och gröna ärtor.
  • Tillsätt biryanikrydda, curry & paprikapulver och låt fräsa ut smak i 1 minut. Stek på tomatpuré ytterligare någon minut.
  • Vänd ner riset och låt steka med ett par minuter.
  • Tillsätt vatten & grönsaksbuljongtärningen. Låt koka tills riset är klart.
  • Torka av vätskan från auberginen.
  • Hetta upp en grillpanna på medelvärme och grilla/stek aubergine på låg värme, tills den fått härlig yta och är genomklar.
  • Blanda samtliga ingredienser till yoghurten.
  • När riset är klart. Vänd ner russin och smaka av med salt och peppar.
  • Pensla aubergine med sweetchili såsen och toppa med rostade, hackade hasselnötter. Servera allt tillsammans.