Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Grillade shish kebabspett med vitlökssås

Inga röster än
Skapat: 31 mars, 2025
Senast ändrat: 30 mars, 2025
Grillade shish kebabspett med vitlökssås

Grillade shish kebabspett med vitlökssås – kryddiga spett med fräsch krämighet

Dessa shish kebabspett med vitlökssås är en riktig smakexplosion! Med en mustig blandning av nöt- eller lammfärs, vitlök och orientaliska kryddor formas saftiga spett som passar perfekt att grilla – över kol, i grillpanna eller i ugn.

Shish kebaben får sin karaktär från spiskummin, chili, paprika och färsk persilja, medan riven lök och olivolja ger saftighet och fyllighet. Resultatet blir ett kryddigt, saftigt spett med rökig yta och massor av smak!

Krämig vitlökssås som balanserar smakerna

Till de kryddiga spetten passar en svalkande vitlökssås på turkisk yoghurt, majonnäs och färsk persilja perfekt. Den är enkel att göra och blir ännu godare om den får stå en stund i kylen innan servering.

Tips & variationer

Byt ut färsen – Lamm ger en mer autentisk smak, men nötfärs fungerar lika bra.
Vill du ha det starkare? – Tillsätt färsk chili eller extra chilipulver.
Vegetariskt alternativ – Gör spetten med vegofärs och bind ihop med ägg.
Serveringstips – Lägg spetten i tortillabröd eller libabröd tillsammans med sallad, tomat, rödlök och sås.
Extra tillbehör – Servera med ris, tabbouleh eller ugnsrostade grönsaker.

Shish kebabspett med vitlökssås är en perfekt rätt för grillkvällen eller som en smakrik vardagsmiddag, och hela rätten går lätt att förbereda i förväg!

Andra goda köttfärsrecept du kanske vill testa

Om du inte har lust att tända upp grillen och göra dessa shish kebabspett, så har vi gott om andra goda köttfärsrecept här på Receptskatt som du kan spana in. Här ser du några exempel.

Total tid: 30 minuter
Servings: 10 spett
Calories: 99kcal

Ingredienser

KEBABSPETT

VITLÖKSSÅS

  • 3 dl turkisk yoghurt eller créme fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 dl persilja finhackad
  • Salt & peppar

Instruktioner

Shish kebabspetten

  • Skala och riv lök.
  • Blanda ihop färs, med lök, vitlök, persilja, lite olivolja & torra kryddor. Gör det snabbt så inte färsen blir trådig. Smaka av med salt och peppar.
  • Ta en del av färsblandningen och kläm fast ordentligt på spett och forma till långa kebaber.
  • Grilla på glödande kol, i grillpanna eller i ugnen (250grader), i ca 10-15 minuter. Runt om!
    Tre grillade shish kebabspett placerade på en tallrik med ugnsbakade potatisar.

Vitlökssås

  • Vitlökssåsen är enkel, bara blanda samman alla ingredienser. Smaka av med salt & peppar. Den kan med fördel stå och dra sig i kylen någon timme innan servering.
  • Servera spetten med vitlökssåsen, i tortillabröd med en god sallad!

Näringsinnehåll

Kalorier: 99kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 4g | Fat: 8g | Mättat fett: 2g | Fleromättat fett: 5g | Enkelomättat fett: 2g | Transfett: 0,02g | Kolesterol: 6mg | Natrium: 88mg | Kalium: 97mg | Fiber: 1g | Socker: 1g | Vitamin A: 1399IU | Vitamin C: 20mg | Kalcium: 60mg | Järn: 1mg
per spett
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg