Hallonrutor

Hallonrutor – syrliga, söta och så vansinnigt goda
Det här är en sån där liten kaka som alltid får folk att säga ”ååh, vad är det här för något?”. Mör, smörig botten möter en len och syrligt söt hallonkräm och det bästa är att den ser mycket mer avancerad ut än den faktiskt är. Jag älskar att göra den här när jag vill ha något fräscht men fortfarande klassiskt.
Servera med ett pudrigt lager florsocker på toppen och gärna en kopp kaffe eller ett glas bubbel om du känner för det.
Tips & variationer
✅ Vill du slippa kärnor? Sila hallonen ordentligt men hoppa över det om du gillar lite mer struktur
✅ Kakan håller sig superfin i kylen några dagar bara pudra på florsocker precis innan servering
✅ Funkar även med andra bär så som hallon eller blåbär är också en drömkombo
✅ Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass för extra festlig känsla
Fler goda rutor
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept



Ingredienser
Mördeg:
- 3,25 dl vetemjöl 195 g
- 1,25 dl florsocker
- 115 g smör rumsvarmt
Fyllning:
- 400 g hallon frusna
- 3 ägg stora
- 2,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl vetemjöl 90 g
- 2 tsk citronsaft
- florsocker att pudra över vid servering
Instruktioner
Mördeg:
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, 20×20 cm, med bakplåtspapper.
- Mät upp vetemjöl och florsocker i en bunke och blanda väl.
- Tillsätt det rumsvarma smöret och blanda snabbt ihop till en smulig massa.
- Häll ut massan i formen och platta till jämt.
- Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Kakan ska gräddas ytterligare en gång.
Fyllning:
- Tina hallonen i en kastrull på medelvärme.
- Mosa hallonen med baksidan av en sked. Ta bort kastrullen från värmen innan det börjar koka.
- Sila bort kärnorna och låt hallonsylten svalna.
- Blanda sedan ihop alla ingredienserna.
- Häll fyllningen över den gräddade mördegen och grädda i ytterligare 20-25 minuter. Fyllningen ska stelna, så håll koll.
- Låt kakan kallna helt innan den skärs i bitar.
- Dekorera med florsocker och eventuellt hallon.
