Halloweentårta
Skapat:
21 september, 2024
Senast ändrat:
21 juli, 2024

0
Årets halloweentårta blir en chokladmoussetårta med smak av kokos, kola och passionsfrukt, riktigt gott!
Tårtan passar såklart till vilket tillfälle som helst. Pannacottan görs i förväg så att den hinner frysas innan montering. Även botten kan också göras minst 1 dag innan montering.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 5
Calories: 1482kcal
Utrustning
- 1 form, 18 cm i diameter
Ingredienser
Botten:
- 100 gr kokosflingor
- 1 dl äggvita
- 100 gr socker
- 1 msk vetemjöl (eller potatismjöl)
Salt kola:
- 200 gram kondenserad mjölk
- 40 gram farinsocker
- 40 gram smör
- 0,5 tsk salt
Passionfruktspannacotta:
- 3 st gelatinblad
- 250 gr grädde
- 250 gr passionfruktspuré
- 1 dl socker
Chokladmousse:
- 150 gr mjölkchoklad
- 1 tsk smör
- 2 äggulor (rumsvarma)
- 3 dl grädde
- 1,5 gelatinblad
Chokladglaze:
- 4 st gelatinblad
- 125 g vatten
- 225 g strösocker
- 150 g choklad (ca 64 %)
- 30 g kakaopulver
- 65 g grädde (40 %)
Instruktioner
Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en form som är 18 cm i diameter med ett bakplåtspapper i botten.
- Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt lite socker i taget och vispa till en glansig maräng.
- Vänd ner kokosflingor och mjöl i marängen.
- Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
- Gör under tiden kolan.
Salt kola:
- Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns.
- Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till. Låt svalna helt.
Passionfruktspannacotta:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.
- Häll upp ett lagom tjockt lager i en 16 cm silikonform. Låt stelna och frys sedan som en puck.
- Blir det pannacotta över så kan man spara det, vispa upp och använda till dekorering eller gjuta i små silikonformar till dekorering.
Chokladmousse:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
- Vispa 2 dl av grädden.
- Koka upp 1 dl ovispad grädde.
- Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.
- Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet. Tillsätt gelantinet, rör om med en slickepott och blanda väl.
- Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
- Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
- Lägg botten i en 18 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
- Placera den frusna pannacottan på botten. Häll över chokladmoussen så den täcker pannacottan.
- Låt stelna i kylskåp och förvara den sedan i frysen.
Chokladglaze:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
- Koka upp vatten och socker till 104 grader. Lägg i hackad choklad och låt det smälta under omrörning.
- Sikta i kakaopulvret, rör om och häll i grädden. Värm till 60 grader.
- Smält i gelatinet, sila av och mixa med en stavmixer.
- Sila av igen och låt svalna till 33-34 grader innan du glazar den helt frysta tårtan.
Näringsinnehåll
Kalorier: 1482kcal | Carbohydrates: 171g | Protein: 15g | Fat: 91g | Mättat fett: 59g | Fleromättat fett: 4g | Enkelomättat fett: 22g | Transfett: 0,3g | Kolesterol: 248mg | Natrium: 247mg | Kalium: 777mg | Fiber: 12g | Socker: 156g | Vitamin A: 2860IU | Vitamin C: 17mg | Kalcium: 241mg | Järn: 4mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!