Hasselnötbrownie med nutellafrosting

Magiskt god brownie med hasselnötter och nutella
Den här brownien är så farligt god! En saftig chokladbotten med rostade hasselnötter, toppad med en len och fluffig Nutellafrosting. Jag bakade den första gången till en fika med vänner och den blev en snackis direkt. Perfekt när du vill lyxa till det lite utan att krångla.
Jag älskar hur nötigheten gifter sig med chokladen och hur den krämiga frostingen lyfter hela kakan till en ny nivå.
Tips & variationer
✅ Jag brukar använda färdig hasselnötsmjöl, men det går lika bra att mixa rostade nötter själv
✅ Toppa med extra hasselnötter eller lite riven choklad för extra crunch
✅ Den är perfekt att förbereda, förvara frostingen i kylen och montera precis innan servering
✅ Frostingen kan smaksättas med lite kaffe eller apelsinzest för en vuxnare smak
✅ Servera som tårta med en kula glass eller bara som den är, den är mäktig nog
Fler goda brownie
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Ingredienser
Brownie:
- 125 g smör
- 1 dl kakao ca 40 g
- 2 ägg
- 2 dl strösocker ca 180 g
- 1 krm salt
- 1 krm vaniljpulver
- 1 dl 1 dl hasselnötsmjöl ca 40 g, eller malda hasselnötter
- ½ tsk bakpulver
- 1 dl hasselnötter ca 50 g, grovhackade och rostade
Nutellafrosting:
- 100 g smör rumsvarmt
- 90 g florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g Nutella
Instruktioner
Brownie:
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader över- och undervärme).
- Klä en rund bakform (ca 20 cm i diameter) med bakplåtspapper, både i botten och längs kanterna.
- Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner kakaon.
- Tillsätt smörblandningen i äggsmeten och rör om.
- Blanda ner övriga ingredienser och rör till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter.
- Kanten ska ha stelnat medan mitten fortfarande är lite mjuk och "gungig".
- Låt kakan svalna helt innan du tar den ur formen.
Nutellafrosting:
- Vispa det mjuka smöret fluffigt i ca 1 minut.
- Tillsätt florsocker samt vaniljsocker och vispa ytterligare 1 minut.
- Häll i Nutella och vispa tills frostingen är helt slät och krämig.
- Spritsa eller bred frostingen över den helt svala brownien. Använd gärna en spritspåse med valfri tyll för ett fint mönster.

