Italiensk fläskfilégratäng

Italiensk fläskfilégratäng är en smakrik och krämig rätt med härliga medelhavssmaker.
Mört fläskkött bryns i olivolja tillsammans med lök, vitlök och röd chili för en aromatisk bas. Såsen, gjord på passerade tomater, grädde, vitt vin och oxbuljong, får djup smak från soltorkade tomater, champinjoner och färska örter som timjan och oregano.
Gratängen toppas med riven ost och saftiga körsbärstomater innan den gratineras i ugnen till en gyllene, smakrik måltid. Perfekt att servera med pasta, ris eller en fräsch sallad för en komplett italiensk middag!
Fler goda gratänger att testa
Lökgratinerad fläskytterfilé
Potatisgratäng med fläskfilé
Krämig kyckling- och potatisgratäng


Ingredienser
- 2 msk olivolja extra virgin
- 500 g fläskfilé lämpliga bitar
- 1 st gul lök finhackad
- 3 st vitlöksklyftor finhackade
- 1 st röd chili finhackad
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl finhackade soltorkade tomater
- 400 g champinjoner
- 2 dl passerade tomater
- 2 dl grädde
- 1 st oxbuljongtärning
- 1 dl vitt vin
- 2 dl färsk timjan finhackad
- 2 dl färsk oregano finhackad
- 10 st körsbärstomater halverade
- Riven ost 12 %
- Citronsaft
- Salt
- Peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Stek fläskfilén gyllene i hälften av olivoljan. Under tiden smörj in en ugnsäker form med resten av oljan.
- Sprid ut fläskfilén i ugnssäkra formen.
- Tillsätt champinjoner och soltorkade tomater. Fräs ytterligare en liten stund, lägg sedan i tomatpuré och låt fräsa någon minut.
- Tillsätt vitt vin, passerade tomater, grädde & oxbuljongtärning och låt reducera ner till önskvärd konsistens.
- Häll såsen över fläskfilén. Toppa med körsbärstomater och riven ost.
- Gratinera i ugn, ca 20 min. Servera med basmatiris & sallad.