Jordgubbskladdkaka med smuldeg

Sommarens godaste kladdkaka
En ljuvlig sommarkaka där kladdkakans söta och kladdiga bas möter sötsyrliga jordgubbar och ett krispigt täcke av smuldeg. Den här varianten är perfekt när du vill ha något enkelt men ändå lite extra, en riktig publikfavorit på fikabordet!
Jag älskar att servera den med en klick lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.
Tips & variationer
✅ Byt ut jordgubbarna mot hallon eller blåbär för variation
✅ Toppa med florsocker och färska jordgubbar vid servering för extra festlig känsla
✅ Kakan kan med fördel bakas dagen innan, den blir ännu godare efter en natt i kylen
Fler goda kladdkakor
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Ingredienser
Kladdkaka:
- 175 gram smör
- 2 ½ dl strösocker
- 4 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- ½ liter färska jordgubbar
Smuldeg:
- 75 g smör
- 1,25 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 0,75 dl strösocker
- 0,25 dl ljus sirap
Instruktioner
Kladdkaka:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt det svalna en aning.
- Tillsätt resterande ingredienser till kladdkakan (förutom jordgubbarna) och rör om till en jämn smet.
- Häll smeten i en springform (23 cm) klädd med bakplåtspapper.
- Skiva jordgubbarna och fördela dem över kaksmeten.
Smuldeg:
- Blanda ihop ingredienser till smuldegen i en matberedare eller för hand, det ska bli en fint smul.
- Häll smuldegen över kladdkakan.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter, kakan är färdig när kanterna är torra och mitten är lite dallrig.
