Jordgubbstårta med citronkladdkaka

Jordgubbstårta med citronkladdkaka – somrig, frisk och helt oemotståndlig
Den här tårtan är en riktig midsommardröm! Jag kombinerar en frisk och lite seg citronkladdkaka med en fluffig tårtbotten och en len mascarponekräm fylld med jordgubbar. Det blir en härlig balans mellan syrligt och sött. Den känns både fräsch och lyxig. Perfekt när jag vill imponera utan att det blir för krångligt.
Tips & variationer
✅ Jag gör gärna citronkladdkakan dagen innan då den mår bara bra av att stå till sig i kylen över natten.
✅ Om jag har ont om tid byter jag ibland ut den hemmagjorda tårtbottnen mot en färdigköpt, men hemmagjord blir såklart allra bäst.
✅ Vill du göra tårtan lite extra festlig? Testa att blanda ner finhackad mynta i mascarponekrämen, det blir riktigt friskt och gott!
✅ Jag fryser ofta in en av bottnarna till ett senare bak, supersmidigt att ha färdig när tårtsuget slår till igen.
✅ Tårtan är perfekt att göra dagen innan den ska ätas. Smakerna hinner sätta sig, och den håller sig saftig och god i flera dagar.
Fler somriga recept
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Utrustning
- 1 form 20 cm i diameter
Ingredienser
Citronkladdkaka:
Tårtbotten:
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 60 gr mjöl
- 80 gr potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk vaniljsocker
Jordgubbsmascarpone:
- 500 gr färska jordgubbar
- 150 gr mascarponeost
- 250 gr grädde
- 0,75 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
Citronkladdkaka:
- Smält smöret.
- Rör ner sockret i smöret och tillsätt citronsaft och citronskal.
- Rör ner mjöl och vaniljsocker och tillsätt sedan äggen. Blanda till en jämn smet.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form, smörj sidorna och bröa med kokosflingor.
- Häll smeten i formen och grädda på 160 grader i ca 20-25 minuter. Den ska vara rörlig i mitten, den sätter sig sedan.
- Låt kallna över natten.
Tårtbotten:
- Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
- Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
- Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter. Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka.
- Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut.
- Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret.
- Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt. Går bra att frysa in.
Jordgubbsmascarpone:
- Skär ca 350 gr (eller så mycket jordgubbar du önskar) i mindre bitar. Spara resten till garneringen.
- Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig fyllning och vänd ner jordgubbarna.
- Placera citronkladdkakan på ett fat eller tårtbricka.
- Dela tårtbottnen i 3 delar och frys in en bottendel.
- Fyll tårtan med fyllningen. Täck in tårtan med plast och låt stå minst 1 dygn i kyl.
- Vispa grädden med 1 tsk vaniljsocker när tårtan ska serveras. Täck in tårtan och garnera med resterande färska jordgubbar.
📷 Erika Westerlund Strömmer


