Go Back
+ servings
En bit av jordgubbstårta med citronkladdkaka på en vit tallrik med sked.
Print
Inga röster än

Jordgubbstårta med citronkladdkaka

Total tid1 timme
Måltid: Efterrätt, Fika, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Kladdkaka, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: festlig tårta, fika, fikadags, kladdkaka, kladdkakor, ljus kladdkaka, somrig kladdkaka
Yield: 8

Equipment

  • 1 form 20 cm i diameter

Materials

Citronkladdkaka:

  • 150 gr smör
  • 2,5 dl socker
  • 2 citroner finrivet skal + 0,75 dl saft
  • 150 gr mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 st ägg

Tårtbotten:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 60 gr mjöl
  • 80 gr potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Jordgubbsmascarpone:

  • 500 gr färska jordgubbar
  • 150 gr mascarponeost
  • 250 gr grädde
  • 0,75 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Citronkladdkaka:

  • Smält smöret.
  • Rör ner sockret i smöret och tillsätt citronsaft och citronskal.
  • Rör ner mjöl och vaniljsocker och tillsätt sedan äggen. Blanda till en jämn smet.
  • Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form, smörj sidorna och bröa med kokosflingor.
  • Häll smeten i formen och grädda på 160 grader i ca 20-25 minuter. Den ska vara rörlig i mitten, den sätter sig sedan.
  • Låt kallna över natten.

Tårtbotten:

  • Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
  • Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa i 7-8 minuter till.
  • Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
  • Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter. Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka.
  • Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut.
  • Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret.
  • Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt. Går bra att frysa in.

Jordgubbsmascarpone:

  • Skär ca 350 gr (eller så mycket jordgubbar du önskar) i mindre bitar. Spara resten till garneringen.
  • Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig fyllning och vänd ner jordgubbarna.
  • Placera citronkladdkakan på ett fat eller tårtbricka.
  • Dela tårtbottnen i 3 delar och frys in en bottendel.
  • Fyll tårtan med fyllningen. Täck in tårtan med plast och låt stå minst 1 dygn i kyl.
  • Vispa grädden med 1 tsk vaniljsocker när tårtan ska serveras. Täck in tårtan och garnera med resterande färska jordgubbar.