Go Back
Skriv ut
Recipe Image
Equipment
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Jordgubbstårta med citronkladdkaka
Total tid
1
timme
t
Måltid:
Efterrätt, Fika, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Kladdkaka, Tårtor
Kök:
Skandinaviskt
Keyword:
festlig tårta, fika, fikadags, kladdkaka, kladdkakor, ljus kladdkaka, somrig kladdkaka
Yield:
8
Equipment
1 form
20 cm i diameter
Materials
Citronkladdkaka:
150
gr
smör
2,5
dl
socker
2
citroner
finrivet skal + 0,75 dl saft
150
gr
mjöl
2
tsk
vaniljsocker
3
st
ägg
Tårtbotten:
4
ägg
2
dl
socker
60
gr
mjöl
80
gr
potatismjöl
1,5
tsk
bakpulver
1,5
tsk
vaniljsocker
Jordgubbsmascarpone:
500
gr
färska jordgubbar
150
gr
mascarponeost
250
gr
grädde
0,75
dl
florsocker
1
tsk
vaniljsocker
Instruktioner
Citronkladdkaka:
Smält smöret.
Rör ner sockret i smöret och tillsätt citronsaft och citronskal.
Rör ner mjöl och vaniljsocker och tillsätt sedan äggen. Blanda till en jämn smet.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form, smörj sidorna och bröa med kokosflingor.
Häll smeten i formen och grädda på 160 grader i ca 20-25 minuter. Den ska vara rörlig i mitten, den sätter sig sedan.
Låt kallna över natten.
Tårtbotten:
Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa i 7-8 minuter till.
Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter. Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka.
Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut.
Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret.
Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt. Går bra att frysa in.
Jordgubbsmascarpone:
Skär ca 350 gr (eller så mycket jordgubbar du önskar) i mindre bitar. Spara resten till garneringen.
Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig fyllning och vänd ner jordgubbarna.
Placera citronkladdkakan på ett fat eller tårtbricka.
Dela tårtbottnen i 3 delar och frys in en bottendel.
Fyll tårtan med fyllningen. Täck in tårtan med plast och låt stå minst 1 dygn i kyl.
Vispa grädden med 1 tsk vaniljsocker när tårtan ska serveras. Täck in tårtan och garnera med resterande färska jordgubbar.