Julig chokladcheesecake med mint
Skapat:
6 december, 2024
Senast ändrat:
2 december, 2024

0
Det här är en riktigt härlig och god chokladcheesecake med smak av mint. Till jul tycker jag det passar extra bra med mintsmak i bakverk men den passar förstås bra att göra vilken tid på året som helst.
För att få fram den goda mintsmaken har jag i botten använt Marianne Crush. I fyllningen Fazers mjölkchoklad med Marianne och i ganachen After Eight.
Fler juliga tårtor:



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 8
Utrustning
- 20 cm form
Ingredienser
Botten:
- 125 gr smör
- 1,5 dl socker
- 1 dl brun farinsocker strö
- 1,75 dl mjöl
- 2 st ägg
- 0,5 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl Marianne Crunch
Cheesecake:
- 200 gr Fazer mjölkchoklad med Marianne
- 250 gr Färskost
- 100 gr mascarponeost
- 0,5 dl socker
- 1,5+0,5 dl grädde
- 2 st gelatinblad
Ganache:
- 50 gr Fazer mörkchoklad
- 10-12 st After Eight plattor
- 0,5-0,75 dl grädde
Instruktioner
Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en form, 20 cm, spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
- Smält smöret.
- Blanda i alla torra ingredienser.
- Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet, blanda ner Marianne Crush.
- Häll smeten i formen och grädda ca 20-25 minuter beroende på ugn, den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten.
- Låt kallna helt, gärna i kylskåp över en natt.
Cheesecake:
- Ta fram alla ingredienser så de inte är kylskåpskalla.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
- Vispa ihop philadelfiaost, mascarponeost och socker.
- Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna.
- Värm 0,5 dl grädde och smält de urkramade gelatinbladen där i, låt svalna.
- Vispa 1,5 dl grädde fluffigt.
- När allt är lite svalnat och inte har för stora temperaturskillnader, vispa sakta ner chokladen i ostblandningen.
- Vispa sedan ner gelatinblandningen och vänd tillsist ner den vispade grädden.
- Häll fyllningen i formen med kladdkakan i, gärna klädd med tårtplast runt kanterna, släta till med en palett.
- Ställ i kylskåp.
Ganache:
- Smält ihop choklad och grädde, låt svalna och tjockna lite innan det hälls över cheesecaken.
- Låt kallna helt i kylskåp.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!
Mjölmängden var nog lite fel..75 dl mjöl?
Tack! Ja, tryckfelsnisse har varit framme. Det var några andra fel dessutom. Har uppdaterat receptet nu.
75 dl mjöl kan inte va möjligt
Tack! Ja, tryckfelsnisse har varit framme. Det var några andra fel dessutom. Har uppdaterat receptet nu.