Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Julig silltallrik med västerbottenskräm och brynt saffranssmör

Inga röster än
Skapat: 17 december, 2024
Senast ändrat: 17 december, 2024
Julig silltallrik med västerbottenskräm och brynt saffranssmör

En julig silltallrik med västerbottenskräm och brynt saffranssmör är en festlig och smakrik rätt som passar perfekt på julbordet. Den kombinerar klassisk sill med lyxiga smaker som både är traditionella och lite oväntade.

Sillen, som ofta serveras i olika inläggningar, får sällskap av en krämig och smakrik västerbottenskräm, där den kraftiga smaken från västerbottensosten verkligen kommer till sin rätt. Krämens feta konsistens och salta smak kompletterar sillen perfekt. Topping på detta är ett brynt saffranssmör, där det gyllene smöret får en vacker färg och en härlig saffranssmak som ger en värmande julkänsla.

Fler goda julrätter:

Julig silltallrik med västerbottenskräm och brynt saffranssmör | Receptskatt
Julig silltallrik med västerbottenskräm och brynt saffranssmör 6
Total tid: 45 minuter
Servings: 2 portioner

Ingredienser

  • 8 st potatis kokt, ganska små
  • 2 st ägg kokta
  • 1 st rödlök hackad
  • 1 knippe gräslök hackad
  • ½ burk matjessill liten burk
  • 2 skivor Malaxlimpa
  • Västerbottensröra se recept nedan
  • 100 g brynt saffranssmör 100 g äkta smör + en påse saffran
  • salt
  • svartpeppar

Västerbottenskräm:

Instruktioner

  • Koka potatisen i ca. 20-25 minuter. Jag lät skalet vara kvar, men det går absolut att skala också om man föredrar det.
  • Koka äggen.
  • Gör västerbottensröran. Ställ in den i kylen en stund.
  • Hacka rödlök och gräslök.
  • Skär upp malaxlimpan (eller annan valfri limpa) i mindre bitar och stek bitarna med en liten klick smör på medelvärme.
  • Bryn saffranssmöret. Det gör du genom att hetta upp en liten kastrull med smöret och saffran i på hög värme. Vispa hela tiden. När smöret ändrar karaktär (får en nötig/söt doft och blir mer gyllene i färgen) så är det klart. Dra av det från värmekällan.
  • När potatisen är klar kan du skära upp den i mindre bitar, likaså med de färdigkokta äggen.
  • Bygg upp din silltallrik på valfritt sätt och toppa med det brynta saffranssmöret.

Västerbottenskrämen:

  • Blanda ihop allt och ställ in i kylskåpet fram till servering.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!