Julig silltallrik med västerbottenskräm och brynt saffranssmör

En julig silltallrik med västerbottenskräm och brynt saffranssmör är en festlig och smakrik rätt som passar perfekt på julbordet. Den kombinerar klassisk sill med lyxiga smaker som både är traditionella och lite oväntade.
Sillen, som ofta serveras i olika inläggningar, får sällskap av en krämig och smakrik västerbottenskräm, där den kraftiga smaken från västerbottensosten verkligen kommer till sin rätt. Krämens feta konsistens och salta smak kompletterar sillen perfekt. Topping på detta är ett brynt saffranssmör, där det gyllene smöret får en vacker färg och en härlig saffranssmak som ger en värmande julkänsla.
Fler goda julrätter:

Ingredienser
Västerbottenskräm:
- 1 burk créme fraiche 200 g
- 2 dl västerbottensost riven
- 1 msk tångkaviar kan uteslutas
- 1 skvätt honung
- salt
- svartpeppar
Instruktioner
- Koka potatisen i ca. 20-25 minuter. Jag lät skalet vara kvar, men det går absolut att skala också om man föredrar det.
- Koka äggen.
- Gör västerbottensröran. Ställ in den i kylen en stund.
- Skär upp malaxlimpan (eller annan valfri limpa) i mindre bitar och stek bitarna med en liten klick smör på medelvärme.
- Bryn saffranssmöret. Det gör du genom att hetta upp en liten kastrull med smöret och saffran i på hög värme. Vispa hela tiden. När smöret ändrar karaktär (får en nötig/söt doft och blir mer gyllene i färgen) så är det klart. Dra av det från värmekällan.
- När potatisen är klar kan du skära upp den i mindre bitar, likaså med de färdigkokta äggen.
- Bygg upp din silltallrik på valfritt sätt och toppa med det brynta saffranssmöret.
Västerbottenskrämen:
- Blanda ihop allt och ställ in i kylskåpet fram till servering.