Julig silltallrik med västerbottenskräm och brynt saffranssmör
Tips på förrätt eller varmrätt till månadens julmiddagar! På fatet finns klassisk matjesill, kokt potatis, löskokt ägg, finhackad rödlök, finhackad gräslök, stekt malaxlimpa, klickar av västerbottensröra och brynt saffranssmör.
Total tid45 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Jul, Julrecept, Lunch, Mat, Såser & röror, Smårätter
Kök: Skandinaviskt
Keyword: Jul, julgott, julmat, julrätter, julrecept, sill
Yield: 2 portioner
- 8 st potatis kokt, ganska små
- 2 st ägg kokta
- 1 st rödlök hackad
- 1 knippe gräslök hackad
- ½ burk matjessill liten burk
- 2 skivor Malaxlimpa
- Västerbottensröra se recept nedan
- 100 g brynt saffranssmör 100 g äkta smör + en påse saffran
- salt
- svartpeppar
Västerbottenskräm:
- 1 burk créme fraiche 200 g
- 2 dl västerbottensost riven
- 1 msk tångkaviar kan uteslutas
- 1 skvätt honung
- salt
- svartpeppar
Koka potatisen i ca. 20-25 minuter. Jag lät skalet vara kvar, men det går absolut att skala också om man föredrar det.
Koka äggen.
Gör västerbottensröran. Ställ in den i kylen en stund.
Hacka rödlök och gräslök.
Skär upp malaxlimpan (eller annan valfri limpa) i mindre bitar och stek bitarna med en liten klick smör på medelvärme.
Bryn saffranssmöret. Det gör du genom att hetta upp en liten kastrull med smöret och saffran i på hög värme. Vispa hela tiden. När smöret ändrar karaktär (får en nötig/söt doft och blir mer gyllene i färgen) så är det klart. Dra av det från värmekällan.
När potatisen är klar kan du skära upp den i mindre bitar, likaså med de färdigkokta äggen.
Bygg upp din silltallrik på valfritt sätt och toppa med det brynta saffranssmöret.