Kärleksmums

Kärleksmums, mockarutor, snoddas eller kokosrutor? Bakverket har många namn men är alltid lika uppskattat.
Kärleksmums är en älskad svensk klassiker som består av en mjuk chokladkaka toppad med en fyllig glasyr gjord av kakao, smör, och kaffe, samt rikligt med kokosflingor.
Kakan bakas i en långpanna och skärs i små rutor, vilket gör den perfekt för att bjuda på till fikat eller vid större tillställningar.
Kombinationen av choklad och kaffe i glasyren ger en djup smak som balanseras av den söta kakan och det krispiga kokostäcket.
Här kommer en helt underbar version på kärleksmums! Lagom höga, saftiga och med mycket glasyr.
Du bakar kärleksmumsen snabbt och enkelt i en långpanna på mindre än en timme.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Utrustning
- 1 form, 25×35 cm
Ingredienser
Kaka:
Glasyr och topping:
- 200 gram smör
- 1 dl starkt kaffe
- 0,75 dl kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 5,5-6 dl florsocker
- kokosflingor
Instruktioner
Kaka:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Klä formen med bakplåtspapper.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta sedan ner det i smeten. Vänd runt försiktigt så att du får en klumpfri smet.
- Tillsätt smörblandningen och rör ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda den ca 20-25 minuter i mitten av ugnen eller tills en sticka kommer ut torr.
- Ta ut kakan och gör massor med små hål i kakan med tex en grillpinne.
Glasyr och topping:
- Smält smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser (utom riven kokos).
- Rör ihop till en klumpfri smet och häll sedan över den avsvalnade kakan.
- Strö över rikligt med kokos.
- Låt kakan stå i några timmar och svalna ordentligt så att glasyren stelnar. Skär sedan upp i rutor och förvara i en lufttät burk.
Mycket goda
Tack! Vad roligt att höra!