Kärleksmums
Underbar version på kärleksmums: lagom höga, saftiga och med mycket glasyr.
Active Time45 minuter minuter
Måltid: Bakverk & kakor, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka i långpanna, baka till många, kalas, långpanna, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 20
Calories: 386kcal
Kaka:
- 175 gr smör
- 3 st ägg
- 3 dl socker
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 30 gr rapsolja
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- 180 gr vetemjöl
Glasyr och topping:
- 200 gram smör
- 1 dl starkt kaffe
- 0,75 dl kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 5,5-6 dl florsocker
- kokosflingor
Kaka:
Sätt ugnen på 175°C.
Klä formen med bakplåtspapper.
Smält smöret. Rör i mjölk, grädde och olja. Låt det sedan svalna.
Vispa ägg och socker tills det blivit ljust och fluffigt, i ca 5 minuter.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta sedan ner det i smeten. Vänd runt försiktigt så att du får en klumpfri smet.
Tillsätt smörblandningen och rör ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda den ca 20-25 minuter i mitten av ugnen eller tills en sticka kommer ut torr.
Ta ut kakan och gör massor med små hål i kakan med tex en grillpinne.
Glasyr och topping:
Smält smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser (utom riven kokos).
Rör ihop till en klumpfri smet och häll sedan över den avsvalnade kakan.
Strö över rikligt med kokos.
Låt kakan stå i några timmar och svalna ordentligt så att glasyren stelnar. Skär sedan upp i rutor och förvara i en lufttät burk.
Kalorier: 386kcal | Carbohydrates: 55g | Protein: 3g | Fat: 20g | Mättat fett: 12g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 1g | Kolesterol: 47mg | Natrium: 127mg | Kalium: 160mg | Fiber: 3g | Socker: 43g | Vitamin A: 551IU | Vitamin C: 0,03mg | Kalcium: 27mg | Järn: 2mg