Kärleksmums med extra glasyr

Kärleksmums med extra glasyr – min bästa chokladkaka till fikat
Det här är verkligen min go-to-kaka när jag vill bjuda på något riktigt gott. Jag älskar hur saftig och mjuk botten blir, och den där extra glasyren som får rinna ner i kakan gör hela grejen. Den smakar som en blandning av kärleksmums och kladdkaka – chokladig, krämig och precis lagom söt. Kokostoppingen ger både textur och nostalgi. Jag bakar den gärna till fredagsfikat eller när jag vill skämma bort någon lite extra.
Tips & variationer
✅ Jag byter ibland ut kaffet i glasyren mot mjölk – perfekt när jag bjuder barn.
✅ När jag vill lyxa till det extra, toppar jag med lite hackad choklad eller strössel.
✅ Det funkar jättebra att grädda smeten i muffinsformar – då får man små portionskakor som är så fina att bjuda på.
✅ Jag fryser ofta in kakan i rutor – perfekt att ha på lut när någon kommer förbi spontant.
Fler goda recept
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Ingredienser
Kaka:
- 150 g smör
- 1 dl mjölk
- 3 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- ¾ dl kakao
Glasyr:
- 100 gram smör
- ½ dl kaffe
- 1 dl kakao
- 2 msk vaniljsocker
- 4 ½ dl florsocker
Garnering:
- kokos
Instruktioner
Kaka:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Ställ sedan åt sidan.
- Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp tills det är vitt och fluffigt.
- Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna. Häll även i smöret och vänd till en slät smet.
- Häll smeten i en form och grädda i 20-25 minuter tills kakan inte är kladdig i mitten längre. Ta ut låt svalna.
Glasyr:
- Smält smöret och låt det sedan svalna.
- Tillsätt resterande ingredienser och rör till en slät och bredbar smet.
- Gör hål i kakan och häll på glasyren, så att det rinner in glasyr i kakan.
Topping:
- Toppa kakan med kokos och låt glasyren stelna innan servering.
