Kolakakor med inbakad choklad

Lyxiga och enkla kolakakor med inbakad choklad
De här kakorna är helt oemotståndliga! De är mjuka och sega med en kärna av smält mjölkchoklad och en hint av salt. Jag älskar att baka dem när jag vill bjuda på något enkelt men ändå lite extra. Lätta att göra, svåra att sluta äta.
Tips & variationer
✅ Jag använder mjölkchoklad, men det går lika bra med mörk eller vit choklad
✅ Testa att smaksätta degen med lite kanel eller espressopulver för en twist
✅ Vill du ha dem glutenfria? Byt ut vetemjölet mot en glutenfri mix
✅ Strö gärna över flingsalt, det förhöjer chokladen och gör dem magiska
✅ Kyl dem ordentligt innan du skär i bitar – då får du snygga rutor och perfekt konsistens
Fler goda kolakakor
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Ingredienser
- 150 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk ljus sirap
- 3 dl vetemjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- 100 g mjölkchoklad
- 2-3 nypor havssalt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg bakplåtspapper i en form som är ca 20×20 cm.
- Vispa smör, socker, vaniljsocker och sirap smidigt. Använd exempelvis matberedaren.
- Tryck sedan ut halva degen ganska tunt i formen.
- Dela chokladen i mindre bitar och fördela över degen så att den täcker hela. Tryck sedan på resten av degen.
- Grädda i ca 18-20 minuter.
- Ta ut kakan och strö på havssalt (om du vill) och låt kakan svalna helt i kylskåpet.

