Krämig fisk- och skaldjursgryta
Skapat:
5 november, 2024
Senast ändrat:
3 november, 2024

1
En fyllig och smakrik fisk- och skaldjursgryta, perfekt till både vardag och fest.
Laddad med bitar av färsk fisk och skaldjur, gifter sig smakerna med en bas av hemkokt skaldjursbuljong, paprikapuré och fänkål.
Toppa med en klick hemlagad aioli för extra krämighet och servera gärna med rustikt bröd för att suga upp den goda soppan.
Andra goda fiskrecept
Krämig räkpasta
Fiskgratäng
Stekt lax med grön curry och kokosmjölk

Total tid: 2 timmar
Servings: 6 portioner
Ingredienser
BULJONGEN
- Räkskal från 300 g handskalade räkor
- 1 msk Olivolja
- Vatten (så det täcker skalen)
FISKGRYTAN
- 400 g torskrygg eller annan vit fisk
- 1 msk olivolja
- 2 st rödlök eller 4st schalottenlökar
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 msk fänkålsfrön
- 2 tsk chili flakes
- 2 msk curry
- 2 msk paprikapuré eller tomatpuré
- 8 st medelstora potatisar av fast sort
- 4 st morötter
- 4 dl av räkbuljongen
- 3 dl grädde
- 60 g mangold eller spenat grovt hackad
- 1 kruka färsk dill finhackad
- 1 kruka färsk persilja finhackad
- Citron
- Salt & peppar
AIOLI
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 krm salt
- 1 ägg
- 2 dl rapsolja
- svartpeppar
Instruktioner
Buljongen
- Börja med buljongen. Skala räkorna. Ställ åt sidan. Fräs räkskalen i olivoljan i ca 2 min. Häll på vatten så det täcker skalen och låt koka upp. Låt sedan buljongen sjuda i minst 1 timme.
- Gör under tiden din aioli så den får stå och dra lite.
Aioli
- Skala och riv vitlöken fint.
- Sätt ner en mixerstav i botten av bunken. Starta mixerstaven och lyft sakta mot ytan.
- Smaka av med svartpeppar och ev. med salt och vinäger.
Fiskgrytan
- Pressa vitlöken. Finhacka löken. Tärna morötter & den fasta potatisen. Skär fisken i munsstora bitar.
- Hetta upp en stor gryta med olivolja. Fräs vitlök, rödlök, chili flakes, curry & fänkålsfrön tills löken blir mjuk.
- Tillsätt paprikapurén och fräs den i ca 1 min för att ta bort beskan.
- Tillsätt morötter & potatis. Svetta i ett par minuter.
- Sila av buljongen och häll den över grönsakerna. Tillsätt grädde. Låt grytan sjuda tills potatisen är mjuk.
- Tillsätt torsk, mangold, persilja & dill, ta av grytan från värmen och låt stå med lock på i 10-12 min så fisken blir klar.
- Lägg upp & toppa med räkorna & aioli eller crème fraiche.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!
Så gott det här kunnat bli om man inte förstört grytan med chiliflakes! Tog bara 1 tsk men ändå tog chilin över alla andra smaker. Fel på receptet??
Det var tråkigt att höra. Har du någon speciell het chili flakes?
När jag gör den blir den inte för het🤷♂️
Väldigt god gryta! Perfekt med chillin i, lyfter verkligen de andra smakerna. Jag kan varmt rekommendera denna gryta!