Go Back
+ servings
Kramig fisk- och skaldjursgryta med räkor och grönsaker på en tallrik.
Print
3,50 av 2 röster

Krämig fisk- och skaldjursgryta

Fisk- och skaldjursgryta med aioli är en smakrik gryta med potatis, fänkål och skaldjur, toppad med en krämig aioli – en riktig festmåltid.
Total tid2 timmar
Måltid: Fisk & skaldjur, Grytor, Huvudrätt, Middagstips
Kök: Franskt, Skandinaviskt
Yield: 6 portioner

Materials

BULJONGEN

  • Räkskal från 300 g handskalade räkor
  • 1 msk Olivolja
  • Vatten (så det täcker skalen)

FISKGRYTAN

  • 400 g torskrygg eller annan vit fisk
  • 1 msk olivolja
  • 2 st rödlök eller 4st schalottenlökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 2 tsk chili flakes
  • 2 msk curry
  • 2 msk paprikapuré eller tomatpuré
  • 8 st medelstora potatisar av fast sort
  • 4 st morötter
  • 4 dl av räkbuljongen
  • 3 dl grädde
  • 60 g mangold eller spenat grovt hackad
  • 1 kruka färsk dill finhackad
  • 1 kruka färsk persilja finhackad
  • Citron
  • Salt & peppar

AIOLI

  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 2 dl rapsolja
  • svartpeppar

Instruktioner

Buljongen

  • Börja med buljongen. Skala räkorna. Ställ åt sidan. Fräs räkskalen i olivoljan i ca 2 min. Häll på vatten så det täcker skalen och låt koka upp. Låt sedan buljongen sjuda i minst 1 timme.
  • Gör under tiden din aioli så den får stå och dra lite.

Aioli

  • Skala och riv vitlöken fint.
  • Häll oljan i en hög och smal bunke och lägg i vitlök, senap, vinäger, salt och ägg.
  • Sätt ner en mixerstav i botten av bunken. Starta mixerstaven och lyft sakta mot ytan.
  • Smaka av med svartpeppar och ev. med salt och vinäger.

Fiskgrytan

  • Pressa vitlöken. Finhacka löken. Tärna morötter & den fasta potatisen. Skär fisken i munsstora bitar.
  • Hetta upp en stor gryta med olivolja. Fräs vitlök, rödlök, chili flakes, curry & fänkålsfrön tills löken blir mjuk.
  • Tillsätt paprikapurén och fräs den i ca 1 min för att ta bort beskan.
  • Tillsätt morötter & potatis. Svetta i ett par minuter.
  • Sila av buljongen och häll den över grönsakerna. Tillsätt grädde. Låt grytan sjuda tills potatisen är mjuk.
  • Tillsätt torsk, mangold, persilja & dill, ta av grytan från värmen och låt stå med lock på i 10-12 min så fisken blir klar.
  • Smaka av med citron, salt & peppar.
  • Lägg upp & toppa med räkorna & aioli eller crème fraiche.