Krämig fisk- och skaldjursgryta
Fisk- och skaldjursgryta med aioli är en smakrik gryta med potatis, fänkål och skaldjur, toppad med en krämig aioli – en riktig festmåltid.
Måltid: Fisk & skaldjur, Grytor, Huvudrätt, Middagstips
Kök: Franskt, Skandinaviskt
Yield: 6 portioner
BULJONGEN
- Räkskal från 300 g handskalade räkor
- 1 msk Olivolja
- Vatten (så det täcker skalen)
FISKGRYTAN
- 400 g torskrygg eller annan vit fisk
- 1 msk olivolja
- 2 st rödlök eller 4st schalottenlökar
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 msk fänkålsfrön
- 2 tsk chili flakes
- 2 msk curry
- 2 msk paprikapuré eller tomatpuré
- 8 st medelstora potatisar av fast sort
- 4 st morötter
- 4 dl av räkbuljongen
- 3 dl grädde
- 60 g mangold eller spenat grovt hackad
- 1 kruka färsk dill finhackad
- 1 kruka färsk persilja finhackad
- Citron
- Salt & peppar
AIOLI
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 krm salt
- 1 ägg
- 2 dl rapsolja
- svartpeppar
Buljongen
Börja med buljongen. Skala räkorna. Ställ åt sidan. Fräs räkskalen i olivoljan i ca 2 min. Häll på vatten så det täcker skalen och låt koka upp. Låt sedan buljongen sjuda i minst 1 timme.
Gör under tiden din aioli så den får stå och dra lite.
Aioli
Skala och riv vitlöken fint.
Häll oljan i en hög och smal bunke och lägg i vitlök, senap, vinäger, salt och ägg.
Sätt ner en mixerstav i botten av bunken. Starta mixerstaven och lyft sakta mot ytan.
Smaka av med svartpeppar och ev. med salt och vinäger.
Fiskgrytan
Pressa vitlöken. Finhacka löken. Tärna morötter & den fasta potatisen. Skär fisken i munsstora bitar.
Hetta upp en stor gryta med olivolja. Fräs vitlök, rödlök, chili flakes, curry & fänkålsfrön tills löken blir mjuk.
Tillsätt paprikapurén och fräs den i ca 1 min för att ta bort beskan.
Tillsätt morötter & potatis. Svetta i ett par minuter.
Sila av buljongen och häll den över grönsakerna. Tillsätt grädde. Låt grytan sjuda tills potatisen är mjuk.
Tillsätt torsk, mangold, persilja & dill, ta av grytan från värmen och låt stå med lock på i 10-12 min så fisken blir klar.
Smaka av med citron, salt & peppar.
Lägg upp & toppa med räkorna & aioli eller crème fraiche.