Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Krämig kyckling- och potatisgratäng

Inga röster än
Skapat: 14 augusti, 2024
Senast ändrat: 14 augusti, 2024
Krämig kyckling- och potatisgratäng

Denna krämiga kyckling- och potatisgratäng är en smakrik och mättande rätt som kombinerar saftig kyckling med potatis i en krämig sås. Vitlök, parmesan, basilika och oregano ger gratängen en fyllig och smakrik känsla.

Perfekt som en allt-i-ett-middag som passar både till vardag och fest.

Krämig kyckling- och potatisgratäng | Receptskatt
Krämig kyckling- och potatisgratäng 6

Gratinera tills osten är gyllene och servera gärna med en fräsch sallad vid sidan om.

Total tid: 45 minuter
Servings: 4 portioner
Calories: 854kcal

Ingredienser

Potatisgratängen

  • 50 g smör till stekning
  • 1 dl rapsolja till stekning
  • 1 st gul lök finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 1 tsk chili flakes
  • 10 st medelstora potatisar skalade och tunt skivade på t.ex. mandolin
  • 1 knippe färsk basilika
  • 1 knippe färsk oregano
  • 5 dl grädde
  • 1 st kycklingbuljongtärning
  • 1 dl riven parmesan
  • salt efter smak
  • svartpeppar efter smak

Kycklingen

Topping

Instruktioner

Potatisgratängen

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Värm upp en stor kastrull med smör och olja. Tillsätt lök, chili och vitlök, låt svettas i någon minut.
  • Tillsätt de tunt skivade potatisarna. Låt stekas på medelhög värme i ca 5 minuter under omrörning då och då.
  • Tillsätt grädde, kycklingbuljong, basilika & oregano. Puttra på medelhög värme tills potatisarna nästan blir färdiga men inte helt. Tillsätt parmesan och smaka av med ev lite salt och peppar. Häll över i en ugnssäker form.

Kycklingen

  • Salta och peppra kycklingfiléerna och stek i en stekpanna på hög värme så dom får en fin gyllene färg men fortfarnade råa inuti.
  • Skär filéerna i skivor och lägg ovanpå gratängen.
  • Gratinera i ugnen i ca 15 minuter eller tills kycklingfiléerna är färdiga.
  • Riv över mycket parmesan och lägg tillbaka formen i ugnen tills osten har fått en gyllene yta.
  • Toppa med färsk basilika & mer riven parmesan & servera med en god sallad!

Näringsinnehåll

Kalorier: 854kcal | Carbohydrates: 8g | Protein: 12g | Fat: 88g | Mättat fett: 41g | Fleromättat fett: 10g | Enkelomättat fett: 32g | Transfett: 1g | Kolesterol: 191mg | Natrium: 1214mg | Kalium: 207mg | Fiber: 0,3g | Socker: 4g | Vitamin A: 2550IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 321mg | Järn: 0,5mg
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg