Go Back
+ servings
En ugnsform med kramig kyckling och potatisgratäng, dekorerad med färsk basilika.
Print
Inga röster än

Krämig kyckling- och potatisgratäng

Total tid45 minuter
Måltid: Barnvänligt, Buffé/plockmat, Gratänger, Huvudrätt, Kycklingrecept, Lättlagat, Lunch, Middagstips, Potatisrecept
Kök: Skandinaviskt
Keyword: allt i samma panna, enkla kycklingrätter
Yield: 4 portioner
Calories: 854kcal

Materials

Potatisgratängen

  • 50 g smör till stekning
  • 1 dl rapsolja till stekning
  • 1 st gul lök finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 1 tsk chili flakes
  • 10 st medelstora potatisar skalade och tunt skivade på t.ex. mandolin
  • 1 knippe färsk basilika
  • 1 knippe färsk oregano
  • 5 dl grädde
  • 1 st kycklingbuljongtärning
  • 1 dl riven parmesan
  • salt efter smak
  • svartpeppar efter smak

Kycklingen

  • 4 st kycklingfiléer
  • smör + olja till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Topping

Instruktioner

Potatisgratängen

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Värm upp en stor kastrull med smör och olja. Tillsätt lök, chili och vitlök, låt svettas i någon minut.
  • Tillsätt de tunt skivade potatisarna. Låt stekas på medelhög värme i ca 5 minuter under omrörning då och då.
  • Tillsätt grädde, kycklingbuljong, basilika & oregano. Puttra på medelhög värme tills potatisarna nästan blir färdiga men inte helt. Tillsätt parmesan och smaka av med ev lite salt och peppar. Häll över i en ugnssäker form.

Kycklingen

  • Salta och peppra kycklingfiléerna och stek i en stekpanna på hög värme så dom får en fin gyllene färg men fortfarnade råa inuti.
  • Skär filéerna i skivor och lägg ovanpå gratängen.
  • Gratinera i ugnen i ca 15 minuter eller tills kycklingfiléerna är färdiga.
  • Riv över mycket parmesan och lägg tillbaka formen i ugnen tills osten har fått en gyllene yta.
  • Toppa med färsk basilika & mer riven parmesan & servera med en god sallad!

Nutrition

Kalorier: 854kcal | Carbohydrates: 8g | Protein: 12g | Fat: 88g | Mättat fett: 41g | Fleromättat fett: 10g | Enkelomättat fett: 32g | Transfett: 1g | Kolesterol: 191mg | Natrium: 1214mg | Kalium: 207mg | Fiber: 0,3g | Socker: 4g | Vitamin A: 2550IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 321mg | Järn: 0,5mg