Krämig räkpasta
Skapat:
22 september, 2024
Senast ändrat:
23 september, 2024

0
Krämig räkpasta är en snabb och lyxig rätt där saftiga räkor möter en len och smakrik sås baserad på grädde, vitlök och citron. Perfekt balanserad med fräsch syra och en touch av hetta, serveras pastan ångande varm med nykokta spagetti eller tagliatelle. En rätt som är enkel att laga men känns festlig och passar både till vardag och fest.

Servings: 4 portioner
Calories: 678kcal
Ingredienser
- ca 400 g spagetti
- 2 msk olivolja
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 st röd chili
- 2 st schalottenlökar
- 1 msk mortlade fänkålsfrön
- 200 g körsbärstomater
- 1 msk tomatpuré
- 3 dl matlagningsgrädde
- 2-3 dl pastavatten
- 3 msk hummerfond
- 1 knippe dill finhackad
- 3 msk citronsaft
- 200 g räkor eller kräftstjärtar skalade
Instruktioner
- Koka spagettin enligt anvisningen på förpackningen.
- Finhacka vitlök, röd chili och schalottenlöken. Halvera körsbärstomaterna.
- Hetta upp en panna på medelvärme och fräs vitlök, chili, schalottenlök och fänkålsfrön mjukt utan att få färg.
- Tillsätt tomatpuré och låt fräsa en stund för att få bort beskan och mer sötma i tomatpurén.
- Tillsätt de halverade körsbärstomaterna och låt dem gå med tills de karamelliseras.
- Späd såsen med pastavatten (den ska vara ganska simmig) innan du lägger i 2/3 av kräftstjärtarna/räkorna och den finhackade dillen. Lägg i pastan och blanda försiktigt men väl.
- Lägg upp på tallrikar och garnera med resten av kräftstjärtarna/räkorna och en dillkvist. Servera!
Näringsinnehåll
Kalorier: 678kcal | Carbohydrates: 80g | Protein: 23g | Fat: 30g | Mättat fett: 18g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 7g | Transfett: 0,01g | Kolesterol: 148mg | Natrium: 322mg | Kalium: 476mg | Fiber: 4g | Socker: 6g | Vitamin A: 1463IU | Vitamin C: 13mg | Kalcium: 110mg | Järn: 2mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!