Tomatsås med soltorkad tomat och riven fetaost

Läcker tomatsås med soltorkad tomat och riven fetaost
Det här är min go-to tomatsås när jag vill ha något enkelt men ändå riktigt smakrikt. Kombinationen av sötma från soltorkade tomater, lite hetta från chili och den salta krämigheten från riven fryst fetaost är helt magisk. Den här såsen är en riktig stämningshöjare, och passar lika bra till vardagspasta som till en helgmiddag.
Tips & variationer
✅ Att frysa fetaosten gör att den blir lätt att riva och ger en härligt snöig topping som smälter ner i pastan, det är verkligen värt det lilla extra steget!
✅ Vill jag ha ännu mer djup i smaken, tillsätter jag ibland ett stänk rödvin när tomaterna får puttra.
✅ För en extra len och fyllig sås, funkar det super att mixa ner en skvätt grädde tillsammans med smöret.
✅ Ibland byter jag ut persiljan mot färsk basilika – det ger en mer klassisk italiensk känsla.
Fler goda recept
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Ingredienser
- 1 bit fetaost
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 chili
- 1 knippe persilja litet knippe
- 1 msk tomatpuré
- 2 burkar tomatkross
- 1 burk soltorkade tomater skivade
- 50 g smör
- pasta valfri sort
- salt
- peppar
- olivolja
Instruktioner
- Lägg fetaosten i frysen och låt den frysa över natten.
- Hacka alla grönsaker, inklusive stjälkarna från persiljan.
- Fräs allt mjukt i lite olivolja.
- Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.
- Slå på tomatkross och soltorkade tomater.
- Låt småputtra i ca 20 minuter.
- Mixa såsen helt slät.
- Mixa sedan ner smör.
- Blanda såsen med nykokt pasta.
- Riv rikligt med feta ost på!

