Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Långkokt chili på högrev

Inga röster än
Skapat: 23 augusti, 2024
Senast ändrat: 26 april, 2025
Långkokt chili på högrev

Långkokt chili på högrev är en mustig och värmande rätt där saftiga bitar av högrev får koka långsamt tillsammans med ostronskivling, paprika, öl, rotfrukter och en blandning av kryddor som chili, spiskummin och paprika.

Den långa tillagningstiden gör att smakerna utvecklas och köttet blir extra mört och smakrikt.

Långkokt chili på högrev | Receptskatt
Långkokt chili på högrev 8

Perfekt för kyliga dagar eller när du vill ha en matig och smakrik måltid som tillfredsställer både mage och sinne.

Servera med ris, bröd eller en klick gräddfil. Eller så gör du som jag, serverar det hela med en god sötpotatispuré.

Total tid: 5 timmar 30 minuter
Servings: 4 portioner

Ingredienser

  • 1 st torkad Anchochili blötlagd i varmt vatten och finhackad.
  • 1 st vanlig röd chili finhackad
  • 2 st gula lökar grovhackade
  • 5-6 st rivna vitlöksklyftor
  • 800-1000 g högrev skuren i tärningar
  • 800-1000 g ostronskivling riven i centimeterbreda strimlor
  • 2 st tärnade stora morötter
  • 3 st tärnade palsternackor
  • 2 paket tärnat bacon
  • 0,5 msk chilipulver
  • 0,5 msk spiskummin
  • 0,5 msk torkad koriander
  • 0,5 msk oregano
  • 0,5 matsked salt
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk fond av kalv eller oxe
  • 4 st lagerblad
  • 5 st kvistar timjan
  • 3 st paprikor i olika färger.
  • 0,5 liter öl gärna något mörkare
  • Smör att steka i

Instruktioner

  • Gör mice en place om ni vill; tärna, skiva, hacka, mät upp och strimla och/eller riv. Det blir mycket roligare tycker jag.
    Blandade ingredienser för långkokt chili, inklusive högrev, grönsaker och kryddor.
  • Stek svampen i smör, börja med en liten klick och stek på medelhög värme. När pannan är torr och svampen börjar få färg kan du tillsätta mer smör och salta och peppra. Låt svampen få ordentligt med färg, detta tar tid.
  • Stek svampen i omgångar.
  • Lägg ner svampen i grytan, allteftersom den blir klar, en stor, tjockbottnad gryta.
  • När svampen är klar är det baconets tur. Lite smör och allt bacon samtidigt i en stor stekpanna. Stek det knaprigt och lägg över det till grytan.
  • Stek sedan köttet i stekflottet från baconet tills det får fin yta.
  • Häll ner alla kryddor och stek en liten stund till.
  • Häll över ölen och koka upp.
  • Häll över allt till grytan och lägg ner timjan och lagerblad.
  • Fyll på med vattnet, koka upp och låt puttra under lock på svag värme i många härliga timmar.
  • Titta till och rör om lite försiktigt ibland.
  • Lägg i paprikan sista 15-20 min
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!