Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Lingoncheesecake

Inga röster än
Skapat: 10 november, 2024
Senast ändrat: 13 november, 2024
Lingoncheesecake

Lingoncheesecake, cheesecake med smak av lingon. Ett perfekt inslag till julfikat!

Jag har toppat tårtan med en pannacotta i silikonform. Man kan skippa det momentet om man vill men garnera gärna med mycket lingon

📷 Erika Westerlund Strömmer

Servings: 10
Calories: 535kcal

Utrustning

  • 1 form, 20 cm i diameter

Ingredienser

Botten:

Salt kola:

Lingoncheesecake:

Lingonpannacotta:

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä en formen med ett bakplåtspapper i botten.
  • Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
  • Mixa mandeln till ett kross, blanda i potatismjölet och vänd sedan ner i marängen.
  • Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
  • Gör under tiden kolan.

Salt kola:

  • Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns.
  • Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till. Låt svalna helt.

Lingoncheesecake:

  • Ta fram de kalla ingredienserna så de hinner bli lite rumsvarma.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Värm lingon och socker i en kastrull under omrörning. Låt de småkoka ca 5 minuter.
  • Passera massan genom en sil med hjälp av en sked, skrapa av baksidan på silen så all lingon kommer med.
  • Krama ur gelatinet och rör ner det i lingonpurén. Låt svalna tills det börjar bli simmigt.
  • Vispa grädden, färskost, creme fraiche och vaniljsocker lätt.
  • När lingonpurén har kallnat så vänd ner den i gräddblandningen.
  • Häll fyllningen över botten och ställ kallt eller i frysen.
  • Låt tina i kylskåp innan servering.

Lingonpannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Koka upp grädde, lingon och socker. Mixa slätt och passera genom en sil. Häll sedan upp i en silikonform eller låt vara i bunken och vispa upp till garneringen.
  • Frys silikonformen minst ett dygn och låt tina på tårtan i kyl.
  • Garnera gärna med mycket färska lingon.

Näringsinnehåll

Kalorier: 535kcal | Carbohydrates: 59g | Protein: 8g | Fat: 32g | Mättat fett: 16g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 10g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 81mg | Natrium: 166mg | Kalium: 252mg | Fiber: 1g | Socker: 53g | Vitamin A: 1015IU | Vitamin C: 7mg | Kalcium: 156mg | Järn: 1mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg