Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Linus köttgryta

Inga röster än
Skapat: 25 juli, 2024
Senast ändrat: 25 juli, 2024
Linus köttgryta

Vår son Linus, som i skrivande stund är 8 år gammal kan vara lite restriktiv i maten ibland, så när han ber om att jag ska laga den där goda köttgrytan igen som han åt massor av senast, så tvekar jag inte en stund. För att komma ihåg det lite lättare med så döpte jag receptet till Linus köttgryta med.

Linus köttgryta | Receptskatt
Linus köttgryta 18

Det är en riktigt god och mustig köttgryta med nötkött och champinjoner som får simma runt i en god krämig sås.

Men, låt er inte luras av att det är en 8-åring som tycker om receptet, för det är något som funkar precis lika bra för vuxna.

Testa gärna!

Total tid: 2 timmar
Servings: 6 portioner
Calories: 479kcal

Ingredienser

Instruktioner

  • Skär upp köttet i lite mindre bitar om det behövs. Jag valde att skära det i cirka 2 cm tjocka bitar. Ju större bitar desto längre koktid.
    Köttbitar i olika storlekar placerade på en skärbräda bredvid en kökskniv.
  • Bryn köttet i smör och rapsolja. Salta och peppra.
    Tänk på att bryna köttet i omgångar, för annars kommer stekpannan att bli för kall och du får ett kokt kött istället för brynt.
    När du har stekt en omgång så lägger du över köttet i en kastrull.
    Bitar av kött som steks i en panna med ånga som stiger upp.
  • Under tiden som du bryner köttet, så kan du passa på att skära upp morötterna och hacka lök och vitlök.
  • När du bryner sista omgången med kött, så tillsätter du morötter, lök, vitlök, rosmarin och timjan.
    En stekpanna med kött, morötter och lök som tillagas med ånga som stiger upp.
  • När allt kött är brynt och ligger i grytan, så slår du på alla vätskor utom grädden. Vätskan ska knappt täcka köttet. Tillsätt även lagerblad och tomatpuré.
    Låt allt koka upp under lock och sedan stå och sjuda under lock tills det att köttet är mört. Det kan ta olika lång tid beroende på hur mört kött du har från första början.
    Köttgryta med kött, morötter, lök och lagerblad i en kastrull.
  • Under tiden du låter köttet puttra på, så kan du dela champinjonerna i bitar och bryna dom lite snabbt i rapsolja och smör. Salta och peppra även dessa.
    Ställ åt sidan så länge.
    En panna med stekta champinjoner som har en gyllenbrun färg och ånga som stiger från dem.
  • När köttet är mört, så slår du på grädden och tillsätter champinjonerna. Låt allt stå och puttra tills det att du har en lagom tjock konsistens på såsen.
    Det ska inte behövas någon redning, men om du känner att såsen inte tjocknar tillräckligt snabbt så kan du reda med lite maizena utrört i lite vatten som du tillsätter under omrörning.
    En köttgryta med gräddig sås, bitar av kött och kryddor i en kastrull.
  • Smaka nu av så att det är lagom med salt och peppar. Servera sedan tillsammans med nykokt ris eller kanske fin kokt potatis.

Näringsinnehåll

Kalorier: 479kcal | Carbohydrates: 12g | Protein: 41g | Fat: 27g | Mättat fett: 14g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 8g | Kolesterol: 160mg | Natrium: 171mg | Kalium: 1020mg | Fiber: 2g | Socker: 6g | Vitamin A: 7720IU | Vitamin C: 7mg | Kalcium: 99mg | Järn: 4mg
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg