Linus köttgryta
Linus köttgryta är en köttgryta vår 8-åring bara älskar!
Måltid: Grytor, Huvudrätt, Kött, Middagstips, Storkok
Kök: Skandinaviskt
Keyword: mustig köttgryta
Yield: 6 portioner
Calories: 479kcal
- 1 kg grytbitar Eller helt kött så som högrev, fransyska, innanlår eller annat du kan göra köttgryta på.
- 250 g morot
- 150 g lök
- 15 g vitlök cirka 3-4 klyftor
- 1 tsk torkad rosmarin
- 2 dl rödvin
- 8 dl vatten
- 2 lagerblad
- 1 st stjärnanis
- 3 msk tomatpuré
- 3 msk koncentrerad kalvfond
- 2 msk tamarisoja
- 400 g champinjoner
- 3 dl grädde
- 1 tsk torkad timjan
- Nymalen svartpeppar efter smak
- Örtsalt efter smak
Skär upp köttet i lite mindre bitar om det behövs. Jag valde att skära det i cirka 2 cm tjocka bitar. Ju större bitar desto längre koktid.
Bryn köttet i smör och rapsolja. Salta och peppra.Tänk på att bryna köttet i omgångar, för annars kommer stekpannan att bli för kall och du får ett kokt kött istället för brynt.När du har stekt en omgång så lägger du över köttet i en kastrull. Under tiden som du bryner köttet, så kan du passa på att skära upp morötterna och hacka lök och vitlök.
När du bryner sista omgången med kött, så tillsätter du morötter, lök, vitlök, rosmarin och timjan.
När allt kött är brynt och ligger i grytan, så slår du på alla vätskor utom grädden. Vätskan ska knappt täcka köttet. Tillsätt även lagerblad och tomatpuré.Låt allt koka upp under lock och sedan stå och sjuda under lock tills det att köttet är mört. Det kan ta olika lång tid beroende på hur mört kött du har från första början. Under tiden du låter köttet puttra på, så kan du dela champinjonerna i bitar och bryna dom lite snabbt i rapsolja och smör. Salta och peppra även dessa. Ställ åt sidan så länge. När köttet är mört, så slår du på grädden och tillsätter champinjonerna. Låt allt stå och puttra tills det att du har en lagom tjock konsistens på såsen.Det ska inte behövas någon redning, men om du känner att såsen inte tjocknar tillräckligt snabbt så kan du reda med lite maizena utrört i lite vatten som du tillsätter under omrörning. Smaka nu av så att det är lagom med salt och peppar. Servera sedan tillsammans med nykokt ris eller kanske fin kokt potatis.
Kalorier: 479kcal | Carbohydrates: 12g | Protein: 41g | Fat: 27g | Mättat fett: 14g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 8g | Kolesterol: 160mg | Natrium: 171mg | Kalium: 1020mg | Fiber: 2g | Socker: 6g | Vitamin A: 7720IU | Vitamin C: 7mg | Kalcium: 99mg | Järn: 4mg