Go Back
+ servings
En tallrik med ris och köttgryta med grönsaker, serverad med färsk timjan.
Print
Inga röster än

Linus köttgryta

Linus köttgryta är en köttgryta vår 8-åring bara älskar!
Total tid2 timmar
Måltid: Grytor, Huvudrätt, Kött, Middagstips, Storkok
Kök: Skandinaviskt
Keyword: mustig köttgryta
Yield: 6 portioner
Calories: 479kcal

Materials

  • 1 kg grytbitar Eller helt kött så som högrev, fransyska, innanlår eller annat du kan göra köttgryta på.
  • 250 g morot
  • 150 g lök
  • 15 g vitlök cirka 3-4 klyftor
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 dl rödvin
  • 8 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 st stjärnanis
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk tamarisoja
  • 400 g champinjoner
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk torkad timjan
  • Nymalen svartpeppar efter smak
  • Örtsalt efter smak

Instruktioner

  • Skär upp köttet i lite mindre bitar om det behövs. Jag valde att skära det i cirka 2 cm tjocka bitar. Ju större bitar desto längre koktid.
    Köttbitar i olika storlekar placerade på en skärbräda bredvid en kökskniv.
  • Bryn köttet i smör och rapsolja. Salta och peppra.
    Tänk på att bryna köttet i omgångar, för annars kommer stekpannan att bli för kall och du får ett kokt kött istället för brynt.
    När du har stekt en omgång så lägger du över köttet i en kastrull.
    Bitar av kött som steks i en panna med ånga som stiger upp.
  • Under tiden som du bryner köttet, så kan du passa på att skära upp morötterna och hacka lök och vitlök.
  • När du bryner sista omgången med kött, så tillsätter du morötter, lök, vitlök, rosmarin och timjan.
    En stekpanna med kött, morötter och lök som tillagas med ånga som stiger upp.
  • När allt kött är brynt och ligger i grytan, så slår du på alla vätskor utom grädden. Vätskan ska knappt täcka köttet. Tillsätt även lagerblad och tomatpuré.
    Låt allt koka upp under lock och sedan stå och sjuda under lock tills det att köttet är mört. Det kan ta olika lång tid beroende på hur mört kött du har från första början.
    Köttgryta med kött, morötter, lök och lagerblad i en kastrull.
  • Under tiden du låter köttet puttra på, så kan du dela champinjonerna i bitar och bryna dom lite snabbt i rapsolja och smör. Salta och peppra även dessa.
    Ställ åt sidan så länge.
    En panna med stekta champinjoner som har en gyllenbrun färg och ånga som stiger från dem.
  • När köttet är mört, så slår du på grädden och tillsätter champinjonerna. Låt allt stå och puttra tills det att du har en lagom tjock konsistens på såsen.
    Det ska inte behövas någon redning, men om du känner att såsen inte tjocknar tillräckligt snabbt så kan du reda med lite maizena utrört i lite vatten som du tillsätter under omrörning.
    En köttgryta med gräddig sås, bitar av kött och kryddor i en kastrull.
  • Smaka nu av så att det är lagom med salt och peppar. Servera sedan tillsammans med nykokt ris eller kanske fin kokt potatis.

Nutrition

Kalorier: 479kcal | Carbohydrates: 12g | Protein: 41g | Fat: 27g | Mättat fett: 14g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 8g | Kolesterol: 160mg | Natrium: 171mg | Kalium: 1020mg | Fiber: 2g | Socker: 6g | Vitamin A: 7720IU | Vitamin C: 7mg | Kalcium: 99mg | Järn: 4mg