Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Ljusa frallor

Inga röster än
Skapat: 6 mars, 2025
Senast ändrat: 6 mars, 2025
Ljusa frallor

Detta brödreceptet kan man forma på olika sätt, som ljusa frallor, limpor eller avlånga bullar. Jag tycker om att baka bröd i olika former så som små trianglar, baguetter eller tunnbröd.

Vitt bröd, som namnet antyder, är ett ljust bröd gjort på vetemjöl. Det är en klassiker på vårt frukostbord och även om jag ibland försöker vara nyttig med fullkorns- eller surdegsbröd, är det ljusa frallor som mina nära och kära älskar mest.

Ljusa frallor är otroligt enkla att baka. Man kan använda olika sorters vetemjöl, men den här gången valde jag siktat Ölandsmjöl, som är ett proteinrikt mjöl. Man märker att frallorna blir mer mättande. Degen med Ölandsmjöl jäser mycket kraftigare tack vare det höga proteininnehållet.

Frallorna uppskattas särskilt av mina killar, som styrketränar och behöver extra protein.

Ölandsvetemjölet är av hög kvalitet och passar bra för att baka alla sorters bröd. Det fungerar utmärkt för långjäsning som kalljäsning och gör degen smidig och lätt att arbeta med. Mjölet är rikt på mineraler, vilket ger brödet både god smak och näringsvärde. Även om det kan vara lite dyrare, är hembakat bröd alltid billigare än köpt bröd. Därför väljer jag gärna bra mjöl och njuter av att baka eget nybakat bröd.

📷 Malgorzata Haggu

Total tid: 2 timmar
Servings: 16

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 8-9 dl vatten kallt
  • 1 msk brödsirap
  • 1 kg Ölandsvetemjöl siktat
  • msk salt

Instruktioner

  • Blanda smulad jäst med 8 dl vatten och sirap. Jag brukar spara 1 dl vatten och hälla ner vid behov.
  • Mät upp mjölet och saltet i en bunke. Häll i jästblandningen och börja arbeta allt till en deg. Använd gärna en köksassistent med degkrok.
  • Arbeta degen i minst 8 minuter så att den blir smidig och genomarbetad. Knådar man degen med händer tar det lite längre tid.
  • Processen är klar när det bildas glutentrådar.
  • Täck skålen med plastfilm och låt jäsa i 40 minuter.
  • Stjälp sedan upp degen på em mjölad köksbänk.
  • Stretcha och vik degen några gånger och låt den därefter vila i 40 minuter under duken.
  • När degen är färdigjäst så dela den i 16 bitar som väger ca 120 gram och forma till frallor.
  • Placera frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med köksduk och låt jäsa i 30 minuter.
  • Värm ugnen till 250 grader varmluft. Om du föredrar att baka brödet på baksten så låt den värmas i minst 1 timme.
  • Kryssa frallorna med en vass kniv.
  • Grädda frallorna i den uppvärmda ugnen i 10 minuter.
  • Sänkt sedan temperaturen till 200 grader och grädda i 15 minuter till.
  • Du kan gärna spreja brödet med vatten så att ytan blir härligt krispig.
  • Ta ut frallorna från ugnen och låt dem svalna på galler.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Fler goda brödrecept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg